Criză în ţara unde se află jumătate din numărul de porci de pe planetă. Măsuri disperate pentru a raţionaliza consumul

China a pierdut din cauza pestei porcine africane o treime din efectivele de porci, astfel încât autorităţile ar puea apela la rezerva de stat pentru a echilibra cea mai mare piaţă a cărnii de porc din întreaga lume, relatează CNN.

8260 afișări
Imaginea articolului Criză în ţara unde se află jumătate din numărul de porci de pe planetă. Măsuri disperate pentru a raţionaliza consumul

Criza de porci din China. Măsuri disperate ale autorităţilor pentru a raţionaliza consumul, după extinderea pestei

China deţine jumătate din efectivele de porci ale planetei, carnea de porc fiind o componentă de bază a dietei, iar o eventuală penurie ar putea genera inclusiv tulburări sociale. Autorităţile au luat deja o serie de măsuri, inclusiv subvenţii pentru fermieri sau pentru consumatorii care se confruntă cu creşterile de preţuri.

În magazine, carnea de porc costă cu 70% mai mult decât anul trecut, iar pe piaţa engros preţurile medii sunt chiar mai mari, cu 90% în august, în comparaţie cu luna august a anului trecut.

Autorităţile anunţau că în ultimul an de zile au pierit 100 de milioane de porci.

O problemă este că fermierii nu mai repopulează fermele după ce animalele bolnave mor, aşa că ministerele finanţelor şi agriculturii au cerut guvernelor locale să pună la dispoziţie fondurile necesare pentru fecundare artificială şi pentru sprijinirea fermelor aflate în dificultate.

În plus au fost luate măsuri de raţionalizare a consumului care limitează cantităţile de carne care pot fi cumpărate de cetăţeni.

Analiştii cred că preţul cărnii ar putea creşte de peste 4 dolari kilogramul, cu 40% mai mult decât este acum. Preţurile în creştere determină o majorare a importurilor, astfel încât Europa a trimis cu 54% mai multă carne de porc în China în primul semestru, cea mai mare parte din Spania, Germania, Danemarca, Olanda şi Franţa. Iar tendinţa va continua, spun analiştii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici