CRIZA NORD-COREEANĂ: Phenianul a instalat a doua RACHETĂ pe coasta de est

Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi a instalat-o pe un lansator de rachetă mobil, a anunţat vineri agenţia sud-coreeană Yonhap, citând un oficial de rang înalt guvernamental de la Seul.

3563 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ: Phenianul a instalat a doua RACHETĂ pe coasta de est

Coreea de Nord a instalat a doua rachetă pe coasta de est - Yonhap (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul Apărării din Coreea de Sud, care a confirmat joi instalarea de către Phenian a primei rachete pe coasta de est, nu a făcut comentarii cu privire la această nouă informaţie.

"S-a confirmat că nord-coreenii au transportat cu trenul, la începutul săptămânii, două rachete (de tip) Musudan cu rază medie de acţiune către coasta de est şi le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare", a declarat un oficial de rang înalt citat de agenţie.

Racheta de tip Musudan, dezvăluită prima dată la o defilare militară în octombrie 2010, ar avea o rază de acţiune teoretică de aproximativ 3.000 de kilometri, adică ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud şi Japonia.

Raza de acţiune a rachetei poate atinge aproximativ 4.000 de kilometri în cazul în care aceasta are o încărcătură uşoară, putând, deci, să lovească, în mod teoretic, Insula Guam, în Pacific, pe care se află baze militare americane importante.

Coreea de "Nord este aparent pregătită să lanseze aceste rachete fără avertisment", a declarat un oficial sud-coreean de rang înalt.

Presa sud-coreeană şi japoneză scria joi că Phenianul pare să fi poziţionat pe coasta de est o întreagă baterie de rachete de tip Musudan. Surse militare citate de Yonhap afirmau că nord-coreenii ar putea efectua un tir de rachetă pe 15 aprilie, data marcării zilei de naştere a fondatorului regimului stalinist nord-coreean Kim Il-sung, care a murit în 1994.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici