Criză politică gravă în Iran? Ahmadinejad nu a mai avut apariţii publice din 22 aprilie

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, nu a participat miercuri la şedinţa de guvern pentru a doua oară într-o săptămână şi nu a mai avut apariţii publice din 22 aprilie, alimentând zvonurile privind o criză politică gravă în cadrul regimului de la Teheran.

50 afișări
Imaginea articolului Criză politică gravă în Iran? Ahmadinejad nu a mai avut apariţii publice din 22 aprilie

Criză politică gravă în Iran? Ahmadinejad nu a mai avut apariţii publice din 22 aprilie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Iranului nu a mai apărut în public după tentativa eşuată de săptămâna trecută de a-l demite pe ministrul Informaţiilor, Heydar Moslehi, blocată de liderul suprem, Ali Khamenei.

Ahmadinejad l-a trimis miercuri pe prim vicepreşedintele Consiliului de Miniştri să conducă şedinţa de guvern, la care a participat Moslehi.

Şeful statului, absent şi de la reuniunea Consiliului suprem al revoluţiei culturale, nu a mai avut activităţi publice începând din 22 aprilie.

Mai multe site-uri şi bloguri sugerează că Ahmadinejad ar fi decis să absenteze pentru a-şi apăra prerogativele, ameninţate de adversarii ultraconservatori.

Potrivit site-ului Bornanews, Ahmadinejad ar fi denunţat un "complot" care ar avea rolul diminuării prerogativelor. Site-ul de opoziţie Rahesabz a relatat că preşedintele este nemulţumit că nu a putut să îl demită pe Moslehi.

Un oficial parlamentar a anunţat că 50 de deputaţi au semnat o petiţie prin care lui Ahmadinejad i se cere să vină în Parlament pentru a oferi explicaţii. Potrivit Bornanews, preşedintele ar fi spus că intenţionează să "rezolve problema" direct cu liderul suprem.

Criza pare să se fi agravat din cauza faptului că un consilier prezidenţial, Rahim Esfandiar Machaie, este acuzat că ar fi la originea tentativei de demitere a lui Moslehi.

Publicaţia Sobhe-Sadegh, a Gardienilor Revoluţiei, l-a acuzat pe Machaie că ar fi încercat să preia controlul asupra Ministerului Informaţiilor în perspectiva alegerilor legislative şi prezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici