Criza din Taiwan, ziua 1. Tensiuni la cote maxime în strâmtoarea Taiwan. China, SUA şi Taiwanul şi-au pus forţele armate în alertă. Nancy Pelosi efectuează o vizită istorică la Taipei. Beijingul condamnă vehement decizia: Reunificarea este ireversibilă

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, urmează să sosească la Taipei în cursul zilei de marţi. China, SUA şi Taiwanul şi-au pus forţele armate în alertă. Rusia consideră vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan o "provocare" şi susţine China

12572 afișări
Imaginea articolului Criza din Taiwan, ziua 1. Tensiuni la cote maxime în strâmtoarea Taiwan. China, SUA şi Taiwanul şi-au pus forţele armate în alertă. Nancy Pelosi efectuează o vizită istorică la Taipei. Beijingul condamnă vehement decizia: Reunificarea este ireversibilă

Tensiuni la cote maxime în strâmtoarea Taiwan. China, SUA şi Taiwanul şi-au pus forţele armate în alertă. Nancy Pelosi ar urma să efectueze o vizită istorică la Taipei

UPDATE Pelosi susţine democraţia din Taiwan, nu modificarea statutului

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a declarat marţi seară, la Taipei, că vizita sa are rolul de a susţine democraţia din Taiwan, cerând evitarea acţiunilor unilaterale de modificare a statutului teritoriului, însă Beijingul a avertizat că reunificarea este "ireversibilă".

Nancy Pelosi a fost întâmpinată pe Aeroportul Songshan din Taiwan de ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, şi de funcţionari de la Institutul American din Taipei (AIT), reprezentanţa diplomatică de facto a Statelor Unite.

"Vizita delegaţiei Congresului SUA în Taiwan onorează angajamentul ferm al Statelor Unite pentru susţinerea democraţiei active din Taiwan. Vizita noastră este doar una dintre numeroasele deplasări ale delegaţiilor Congresului în Taiwan şi nu intră în contradicţie în niciun fel cu politica de lungă durată a SUA, ghidată de Legea Relaţiilor cu Taiwanul din 1979, de Actele Comune SUA-China şi de Cele Şase Garanţii. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de modificare a statutului", a declarat Nancy Pelosi într-un comunicat transmis cotidianului The Washington Post.

UPDATE China condamnă vehement vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan şi va lansa exerciţii militare

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement, marţi seară, vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, şi a anunţat că urmează să efectueze exerciţii militare cu muniţie reală.

"Vizita lui Nancy Pelosi transmite mesaje greşite forţelor separatiste care vor independenţa Taiwanului", a comunicat Ministerul de Externe de la Beijing, precizând că va trimite imediat note de protest la reprezentanţele diplomatice americane.

UPDATE Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan. Într-o vizită ce ar putea să aibă ramificaţii majore în relaţia SUA-China

 Nancy Pelosi a păşit pe teritoriul Taiwanului în urmă cu scurt timp. Pelosi a spus că vizita ei în Taiwan nu contrazice în niciun fel politica SUA faţă de insulă.

UPDATE Statele Unite trimit avioane de vânătoare din Japonia spre Taiwan, în contextul vizitei lui Pelosi

Statele Unite au trimis avioane de vânătoare şi de realimentare în aer din Japonia spre Taiwan, în contextul apropierii de insulă a aeronavei care o transportă pe Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Conform postului nipon NHK, opt avioane de vânătoare F-15 au decolat de la Baza aeriană americană Kadena, situată pe Insula japoneză Okinawa, spre Taiwan, pentru a escorta aeronava lui Nancy Pelosi, care se apropie de Aeroportul din Taipei. Avioanele de vânătoare vor realimenta în aer de la aeronave americane de tip KC-135.

Prezenţa aeriană americană are rolul de a descuraja orice acţiune de intimidare din partea Chinei, care este furioasă din cauza vizitei lui Nacy Pelosi în Taiwan.

Departamentul american al Apărării a intensificat prezenţa militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan. În largul Taiwanului au fost trimise patru nave militare americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan.

Ştire iniţială

Presa locală din Taiwan a raportat că ea va ajunge marţi seara, devenind astfel cel mai înalt oficial american care vizitează insula în ultimii 25 de ani. United Daily News, Liberty Times şi China Times - cele mai mari trei ziare naţionale din Taiwan - au citat surse neidentificate care au declarat că aceasta îşi va petrece noaptea în Taiwan.

Mai multe avioane de război chineze au zburat în apropierea liniei mediane care desparte strâmtoarea Taiwan. China revendică insula autoguvernată ca teritoriu propriu.

China a avertizat în repetate rânduri că o eventuală vizită a lui lui Pelosi în Taiwan va avea consecinţe, în timp ce Statele Unite au declarat luni că nu se vor lăsa intimidate de ameninţările venite de la Beijing.

Pe lângă avioanele chineze care zboară în apropierea liniei mediane a strâmtorii, mai multe nave de război chineze au navigat de luni în apropierea liniei de demarcaţie neoficiale, a declarat sursa pentru Reuters. Sursa a spus că atât navele de război cât şi avioanele chinezeşti au avut mişcări neobişnuite "foarte provocatoare".

Avioanele chinezeşti au efectuat în mod repetat mişcări tactice de "atingere" scurtă a liniei mediane şi de întoarcere în cerc de cealaltă parte a strâmtorii marţi dimineaţă, în timp ce avioanele taiwaneze erau în aşteptare în apropiere, a spus persoana respectivă. 

Marina americană desfăşoară patru nave de război la est de Taiwan.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat, în urmă cu câteva ore, că Beijingul a fost în comunicare constantă cu Washingtonul şi a precizat "cât de periculoasă ar fi vizita dacă acesta va avea loc cu adevărat". Orice contramăsuri luate de China vor fi "justificate şi necesare" în faţa "comportamentului fără scrupule" al Washingtonului, a spus ea.

Ameninţările militare ale Chinei au generat îngrijorări legate de o nouă criză în strâmtoarea Taiwan, care separă cele două părţi, care ar putea zdruncina pieţele globale şi lanţurile de aprovizionare.

Casa Albă a criticat retorica Beijingului, afirmând că SUA nu are niciun interes în adâncirea tensiunilor cu China.

Rusia consideră vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan o "provocare" şi susţine China

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este o "provocare" şi are rolul de a exercita presiuni asupra Chinei, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de agenţia Reuters.

Rusia susţine principiul "o singură Chină" şi se opune independenţei Taiwanului "sub orice formă", a subliniat Zaharova.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici