Croaţii ies la vot să îşi aleagă preşedintele. Peste 3 milioane de cetăţeni, aşteptaţi la urne

Cetăţenii croaţi sunt aşteptaţi la urne duminică în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, scrutin în care favoriţi pentru a intra în turul al doilea sunt actualul preşedinte al ţării, Kolinda Grabar-Kitarovic, fostul premier Zoran Milanovic şi candidatului de dreapta Miroslav Skoro.

587 afișări
Imaginea articolului Croaţii ies la vot să îşi aleagă preşedintele. Peste 3 milioane de cetăţeni, aşteptaţi la urne

Croaţii ies la vot să îşi aleagă preşedintele. Cine sunt candidaţii

Aproximativ 3.850.000 de cetăţeni cu drept de vot sunt înscrişi pe listele electorale, informează Euronews.

 

Cetăţenii au criticat în ultima perioadă autorităţile deoarece au programat scrutinul cu doar trei zile înainte de Crăciun, perioadă în care mulţi croaţi pleacă din ţară în concedii.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 07:00 (08:00, ora României, n.red.) şi se închid la ora locală 19:00 (20:00, ora României, n.red.).

Croaţii ies la vot să îşi aleagă preşedintele. Cine sunt candidaţii

Croaţia organizează duminică alegeri prezidenţiale, care vor reprezenta un test important pentru Guvernul conservator actual al ţării, la doar câteva zile înainte ca Zagrebul să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, informează Euronews.

Actualul preşedinte, Kolinda Grabar-Kitarovic, candidează pentru a obţine un al doilea mandat, împotriva fostului premier Zoran Milanovic, a candidatului de dreapta Miroslav Skoro şi a altor opt contracandidaţi.

Potrivit sondajelor de opinie, Grabar-Kitarovic, Milanovic şi Skoro ar urma să obţină procente apropiate, iar analiştii se aşteaptă ca viitorul preşedinte să fie decis în turul al doilea al alegerilor, pe 5 ianuarie, întrucât niciunul dintre candidaţi nu pare să aibă şanse să obţină majoritatea voturilor.

Grabar-Kitarovic, membră a Uniunii Democratice Croate (HDZ) a devenit, în 2015, prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Croaţiei. Anterior, aceasta a ocupat funcţia de ministru de Externe. Ea a fost acuzată de-a lungul mandatului său că ar fi încercat să îşi atragă de partea sa alegătorii de extremă dreapta.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
croaţia,
alegeri,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici