CRONOLOGIE: Atentatele teroriste dejucate în Statele Unite începând din 2001

Numeroase comploturi şi tentative de atac au fost dejucate în Statele Unite, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, între care şi descoperirea unei maşini-capcană, sâmbătă seară, în Times Square din New York, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestora.

36 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Atentatele teroriste dejucate în Statele Unite începând din 2001

CRONOLOGIE: Atentatele teroriste dejucate în Statele Unite începând din 2001 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

DECEMBRIE 2001: arestarea unui cetăţean britanic, Richard Reid, care plănuia să detoneze cu ajutorul unor explozibili ascunşi în pantofi un avion aparţinând companiei American Airlines, care făcea legătura între Paris şi Miami.

MAI 2002: Cetăţeanul american Jose Padilla a fost arestat deoarece intenţiona să detoneze o "bombă radiologică" ce conţinea substanţe radioactive asupra unor blocuri.

- La mijlocul anului 2002 şi 2003 au fost dejucate două comploturi distincte şi succesive în vederea folosirii unor avioane deturnate pentru a lovi obiective de pe coasta de vest şi ulterior de pe cea de est a Statelor Unite.

În 2003: un şofer american de tir, Lyman Faris, a fost arestat deoarece planifica distrugerea unui pod din cartierul Brooklyn din New York.

IUNIE 2004: Un imigrant somalez, Nourredine Abdih, a fost inculpat pentru tentativă de "detonare a unui centru comercial în regiunea Columbus" (statul Ohio) alături de Lyman Faris.

AUGUST 2006: Un complot aflat în "stadiu final" viza aruncarea în aer deasupra Oceanului Atlantic a circa 10 avioane de linie, care făceau legătura aproape simultan între Marea Britanie şi Statele Unite.

27 IUNIE 2009: Autorităţile au anunţat arestarea în statul North Carolina a şase cetăţeni americani (dintre care liderul acestora, Daniel Patrick Boyd, convertit la islamism şi cei doi fii ai săi) şi a unui rezident legal pentru planificare de atentate în Statele Unite şi în Israel.

15 SEPTEMBRIE 2009: Un cetăţean suedez de origine albaneză, Osama Kassir, a fost condamnat la închisoare pe viaţă deoarece a încercat, alături de complicii săi, să creeze în statul Oregon o bază de antrenament pentru reţeaua al-Qaida.

19 SEPTEMBRIE 2009: Trei bărbaţi de origine afgană au fost reţinuţi în Statele Unite în cadrul unei anchete privind plănuirea comiterii unui atentat la metroul din New York.

25 DECEMBRIE 2009: Un cetăţean nigerian, în vârstă de 23 de ani, s-a îmbarcat având asupra sa o bombă artizanală pentru a detona de Crăciun un zbor Amsterdam-Detroit. Dispozitivul nu a funcţionat, iar bărbatul, care a fost grav rănit, a fost imobilizat de pasageri.

1 MAI 2010: O maşină-capcană, care conţinea materiale explozibile şi care ar fi putut provoca "un incident foarte tragic", a fost descoperită sâmbătă seară în piaţa Times Square din New York.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici