CRONOLOGIE: Desfăşurarea atacurilor sinucigaşe cu bombă şi armate de la Jakarta

Atacul de joi, în centrul Jakartei, care i-a îngrozit timp de aproape cinci ore pe locuitorii capitalei indoneziene, a durat în ceea ce priveşte actele de violenţă efectivă aproape 30 de minute, în pofida faptului că poliţia a deschis focul şi după ce a anunţat că zona e sigură, relatează AP online.

2126 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Desfăşurarea atacurilor sinucigaşe cu bombă şi armate de la Jakarta

CRONOLOGIE: Desfăşurarea atacurilor sinucigaşe cu bombă şi armate de la Jakarta

Agenţia americană The Associated Press prezintă succint ceea ce s-a întâmplat, potrivit poliţiei şi unor martori:

- Către ora locală 10.50 (6.50, ora României), un atacator sinucigaş cu bombă pătrunde într-o cafenea Starbucks şi se detonează. El este singura persoană ucisă în explozie. Cafeneaua este situată în apropiere de birouri ONU şi un centru comercial, pe strada Thamrin, pe care se află numeroase hoteluri de lux, blocuri-turn de birouri şi ambasade.

- În timp ce clienţii fug afară, doi bărbaţi înarmaţi deschid focul, în exterior, omorând un bărbat canadian şi rănind un indonezian. Un martor, Guruh Purwanto, declară că atacatorii înarmaţi fug, după aceea, într-un cinematograf.

- Aproximativ în acelaşi moment, alţi doi atacatori sinucigaşi cu bombă atacă o cabină a poliţiei rutiere, omorându-se pe ei înşişi şi un indonezian.

- Câteva minute mai târziu, cei doi bărbaţi înarmaţi atacă un grup de poliţişti, declanşând un schimb de focuri care durează aproximativ 15 minute şi care se încheie cu uciderea celor doi atacatori. Potrivit lui Purwanto, cei doi atacatori s-au detonat.

Susţinători ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au revendicat ulterior atacul, despre care poliţia indoneziană a afirmat că "imită" atacurile de la Paris.

În afară de cei cinci atacatori şi doi trecători - un candadian şi un indonezian - morţi nu departe de palatul prezidenţial şi Ambasada Statelor Unite, au fost rănite 20 de persoane.

După ce zona a fost securizată, câteva ore mai târziu, cadavrele zăceau pe trotuare.

Însă având în vedere puterea de foc - pistoale, grenade şi bombe artizanale - şi ţintele "uşoare" vizate într-o zonă aglomerată, victimele sunt relativ puţine, comentează AP, în comparaţie cu haosul şi măcelul care a avut loc cam tot în 30 de minute pe 13 noiembrie, în atacurile coordonate de la Paris şi Saint-Denis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici