CRONOLOGIE: Principalele evenimente generate de filmul antiislam în lumea musulmană

Violenţele legate de filmul antiislam "Innocence of Muslims", produs în Statele Unite de un creştin copt, s-au extins rapid în lumea musulmană după atacul asupra consulatului american din Benghazi şi au provocat moartea a 31 de persoane.

566 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente generate de filmul antiislam în lumea musulmană

CRONOLOGIE: Principalele evenimente generate de filmul antiislam în lumea musulmană (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

- 11 septembrie: În Libia, patru americani, dintre care ambasadorul Chris Stevens şi trei funcţionari ai consulatului, sunt ucişi în timpul unui atac comis împotriva consulatului Statelor Unite la Benghazi (est).

Potrivit unui oficial american, extremiştii s-au folosit de manifestaţia împotriva filmului ca "pretext" pentru a ataca interesele americane în ziua comemorării atentatelor din 11 septembrie 2001.

Anterior, în Egipt, circa 3.000 de manifestanţi au protestat în faţa ambasadei Statelor Unite la Cairo.

- 12 septembrie: Tripoli prezintă scuze Statelor Unite şi acuză susţinătorii regimului lui Muammar Kadhafi şi Al-Qaida.

Preşedintele Barack Obama denunţă un atac "scandalos" dar exclude întreruperea legăturilor cu Libia. El ordonă consolidarea măsurilor de securitate în jurul misiunilor diplomatice americane din lume.

- 13 septembrie: În Yemen, unde este atacată ambasada Statelor Unite, patru persoane sunt ucise în manifestaţii violente. La Cairo, ciocnirile între poliţişti şi manifestanţi în apropierea ambasadei americane provoacă rănirea a 200 de persoane. Reuniuni au loc în special în Irak, Iran şi Gaza.

- 14 septembrie: La Khartoum, unde sunt ucişi doi manifestanţi, poliţia foloseşte grenade lacrimogene pentru a dispersa 10.000 de manifestanţi în apropierea ambasadei Statelor Unite. Ambasada Germaniei este incendiată.

La Tripoli (nordul Libanului), ciocnirile între forţele de securitate şi islamişti provoacă moartea unei persoane.

La Tunis, manifestanţii pătrund în curtea ambasadei Statelor Unite, în pofida tirurilor de somaţie şi gazelor lacrimogene continue, după care atacă şi incendiază şcoala americană, situată în apropiere. Patru persoane au murit şi alte 49 au fost rănite în aceste confruntări.

- 15 septembrie: În Afganistan, talibanii au atacat baza Bastion (din provincia Helmand, sud) în care era staţionat prinţul Harry, provocând moartea a doi puşcaşi marini americani, pentru a protesta faţă de acest film.

Atacul împotriva consulatului american din Benghazi "răzbună" moartea numărului doi în ierarhia Al-Qaida, Abu Yahya al-Libi, afirmă organizaţia yemenită a reţelei extremiste.

Statele Unite ordonă evacuarea personalului lor neesenţial din Tunisia şi Sudan.

- 16 septembrie: 1.500 de studenţi protestează la Kabul faţă de film.

Cei trei bărbaţi cunoscuţi pentru că au participat la realizarea filmului sunt adepţi ai preotului copt Zakaria Botros, cunoscut pentru atitudinea sa puternic antiislamică, potrivit Los Angeles Times.

În Libia, circa 50 de persoane sunt reţinute în cadrul anchetei privind atacul din Benghazi.

- 17 septembrie: Manifestaţii în Pakistan (doi morţi), Afganistan, Azerbaidjan şi în teritoriile palestiniene.

Confruntări au loc între poliţie şi manifestanţi în faţa ambasadei americane din Jakarta (Indonezia).

Câteva zeci de mii de persoane scandează sloganuri antiamericane la Beirut, la apelul Hezbollah, în prezenţa liderului grupării, Hassan Nasrallah.

Un imam salafist egiptean lansează o fatwa în care cere uciderea tuturor protagoniştilor filmului (potrivit centrului american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE).

- 18 septembrie: Un atentat sinucigaş provoacă moartea a 12 persoane - printre acestea numărându-se nouă străni, dintre care opt sud-africani - la Kabul. Atacul comis de o femeie kamikaze este revendicat de grupul Hezb-e-Islami, al doilea pilon al insurecţiei afgane după talibani, care afirmă că vrea să răzbune difuzarea filmului antiislam.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici