CRONOLOGIE: Problema afgană rămâne nesoluţionată după 35 de ani de conflicte

Problema afgană nu este soluţionată la momentul retragerii trupelor combatante ale NATO şi după 35 de ani de conflicte, relatează AFP, care prezintă principalele date din istoria Afganistanului de la invazia sovietică, în 1979.

194 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Problema afgană rămâne nesoluţionată după 35 de ani de conflicte

CRONOLOGIE: Problema afgană rămâne nesoluţionată după 35 de ani de conflicte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 1979-1989: Ocupaţia sovietică

În decembrie 1979, Moscova deplasează frontul Războiului Rece invadând această ţară săracă, izolată şi muntoasă de la graniţa Asiei de Sud cu Orientul Mijlociu, cu scopul de a o păstra sub tutela comunistă. Rezistenţa afgană, susţinută de Occident, în frunte cu Statele Unite, hărţuieşte Armata Roşie, care sfârşeşte prin a părăsi ţara în februarie 1989.

- 1992-1996: Perioada războaielor civile

În 1992, prăbuşirea Guvernului comunist al preşedintelui Najibullah dă semnalul începerii unui sângeros război civil între facţiuni afgane, care se va solda în doi ani cu aproape 100.000 de morţi şi va distruge în parte capitala Kabul. Începând din 1994, în sudul ţării îşi încep ascensiunea talibanii, nişte combatanţi islamişti fundamentalişti susţinuţi de Pakistan.

- 1996-2001: Jugul taliban

Talibanii preiau puterea la Kabul şi instalează un regim fondat pe o interpretare rigidă a legii islamice, care interzice drepturile la educaţie şi muncă ale femeilor, le obligă să-şi acopere corpul integral în afara locuinţei, interzice muzica şi activităţile recreative. Sancţionat de ONU, regimul taliban, condus de către mollahul Omar, se apropie de Al-Qaida şi-l găzduieşte pe liderul reţelei teroriste Osama ben Laden.

- Sfârşitul lui 2001: Invazia occidentală

Operaţiunea este conducă de către Statele Unite, ca represalii faţă de atentatele de la 11 septembrie comise de Al-Qaida. Washingtonul şi aliaţii săi din cadrul NATO îi vânează pe talibani, îl instalează pe Hamid Karzai la putere, vor injecta în ţară ajutoare de reconstrucţie în valoare de miliarde de dolari şi vor staţiona până la 150.000 de militari pentru a ajuta Guvernul afgan să securizeze ţara. Talibanii se ascund sau fug în ţări vecine, în special în Pakistan, apoi relansează rebeliunea împotriva Kabulului şi NATO.

- Decembrie 2014: retragerea trupelor combatante NATO

Forţa combatantă NATO - ISAF, International Security Assistance Force - îşi face bagajele după 13 ani de război în Afganistan, cu un bilanţ contestat, din cauza presiunii exercitate de insurecţia talibană. NATO rămâne în Afganistan în 2015 cu Misiunea "Susţinere Hotărâtă", care începe pe 1 ianuarie 2015. Însă insurgenţii talibani l-au averizat pe noul preşedinte Ashraf Ghani, învestit în septembrie 2014, că nu vor participa la negocieri de pace atât timp cât în Afganistan vor rămâne militari străini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici