CRONOLOGIE: Şefi de stat şi de guvern care au murit în accidente aviatice

Accidentul aviatic în care a murit, sâmbătă, preşedintele polonez Lech Kaczynski, şi numeroşi ofiţeri ai Statului Major al armatei poloneze este unul dintre cele mai grave evenimente care au decimat elita unei ţări din ultimii 50 de ani.

283 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Şefi de stat şi de guvern care au murit în accidente aviatice

CRONOLOGIE: Şefi de stat şi de guvern care au murit în accidente aviatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

AFP prezintă o cronologie a accidentelor aviatice în care au murit şefi de stat sau premieri din ultimii 50 de ani.

29 martie 1959: primul preşedinte al Republicii Centrafricane, Barthelemy Boganda, a fost ucis în explozia avionului său Noratlas în plin zbor la 200 de kilometri sud de Bangui, în condiţii care nu au fost niciodată elucidate.

18 septembrie 1961: Dag Hammarskjoeld, secretarul general al ONU, a murit într-un accident în jungla din Zambia.

27 mai 1979: avionul premierului din Mauritania, Ahmed Ould Bousseif, a dispărut în mare în largul Dakarului.

4 decembrie 1980: premierul portughez Francisco Sa Carneiro şi ministrul Apărării Adelino Amaro de Costa au murit într-un accident al avionului lor în Camarate, în apropiere de Lisabona. În decembrie 2004, o comisie de anchetă parlamentară a stabilit că a fost vorba despre un atentat.

24 mai 1981: preşedintele ecuadorian Jaime Roldos Aguilera şi ministrul Apărării au murit într-un accident al avionului lor în sudul ţării.

1 august 1981: generalul Omar Torrijos, mâna de fier a regimului din Panama, este victima unui accident de avion în vestul ţării.

19 octombrie 1986: primul preşedinte al Mozambicului independent, Samora Machel, a murit împreună cu alte 24 de persoane în accidentul avuonului său Tupolev 134 în nord-estul Africii de Sud.

17 august 1988: preşedintele pakistanez Zia ul-Haq, mai mulţi oficiali militari pakistanezi şi ambasadorul american la Islamabad au decedat în apropiere de Bahawalpur (zona central-estică a Pakistanului), înt-un accident de avion.

6 aprilie 1994: un Falcon 50 care îl transporta pe preşedintele Rwandei Juvenal Habyarimana, pe omologul său din Burundi, Cyprien Ntaryamira, şi alţi oficiali de rang înalt din cele două ţări, a fost doborât în timpul aterizării la Kigali, de rachete sol-aer, declanşând genocidul tutsi din Rwanda.

12 februarie 1998: prim-vicepremierul sudanez Al-Zubair Mohamed Saleh este ucis în Sudanul de Sud.

26 februarie 2004: preşedintele macedonean Boris Trajkovski moare împreună cu opt dintre colaboratorii săi într-un accident de avion produs în sudul Bosniei, în timp aeronava se pregătea să aterizeze la Mostar.

1 august 2005: liderul din Sudanul de Sud John Garang, vicepreşedintele ţării, moare în Sudan în accidentul unui elicopter care îl ducea în Uganda.

29 octombrie 2006: sultanul califatului Sokoto (Nigeria), Muhammadu Maccido, a murit în accidentul unui Boeing 737 al companiei private ADC, care s-a prăbuşit la scurt timp după decolare la Abuja (Nigeria), provocând moartea a 96 de persoane.

10 aprilie 2010: preşedintele polonez Lech Kaczynski şi principalii lideri ai armatei au decedat în accidentul unui avion Tupolev 154, care s-a prăbuşit la aterizare, în apropiere de Smolensk (Rusia).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici