CRONOLOGIE: Testele nucleare şi balistice efectuate de Coreea de Nord începând din 1998

Phenianul a anunţat că a testat miercuri cu succes o bombă cu hidrogen, relatează DPA, care prezintă testele atomice şi balistice efectuate de către Coreea de Nord şi sancţiunile care i-au fost impuse din această cauză, începând din 1998 şi până în prezent.

2079 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Testele nucleare şi balistice efectuate de Coreea de Nord începând din 1998

CRONOLOGIE: Testele nucleare şi balistice efectuate de Coreea de Nord începând din 1998

- 31 august 1998: Coreea de Nord lansează o rachetă cu rază medie de acţiune - Taepodong-1 - care eşuează să plaseze un satelit pe orbită.

- 4 iulie 2006: Phenianul lansează o rachetă mai avansată - Taepodong-2 -, însă testul se încheie cu un eşec.

- 9 octombrie 2006: Nordul efectuează primul test atomic.

- 14 octombrie 2006: Consiliul de Securitate al ONU impune, în unanimitate, sancţiuni comericale şi interzice Phenianului să importe tehnologie în domeniul balistic, în urma testului nuclear.

- 5 aprilie 2009: Coreea de Nord lansează racheta Unha-2 şi afirmă că a plasat un satelit pe orbită, însă experţii anunţă că nu au detectat niciun satelit.

- 25 mai 2009: Phenianul efectuează al doilea test nuclear.

- 12 iunie 2009: Consiliul de Securitate al ONU adoptă în unanimitate sancţiuni şi mai dure, inclusiv interceptarea vaselor nord-coreene.

- 13 aprilie 2012: Coreea de Nord lansează racheta Unha-3, cu rază lungă de acţiune, care explodează la câteva minute după lansare.

- 12 decembrie 2012: Phenianul anunţă că a lansat cu succes o rachetă de tip Unha-3, care a plasat un satelit pe orbită.

- 22 ianuarie 2013: Consiliul de Securitate al ONU condamnă ultima lansare şi extinde sancţiunile - care constau în blocarea activelor şi restricţii de călătorie - impuse unor organizaţii şi cetăţeni nord-coreeni.

- 12 februarie 2013: Coreea de Nord pare că a efectuat al trilea test atomic, potrivit unor date seismice. Phenianul afirmă că a folosit un dispozitiv nuclear miniaturizat, însă nu este detectată nicio radiaţie.

- 28 noiembrie 2013: O intensificare a activităţii la instalaţia nord-coreeană Yongbyon determină observatori internaţionali să suspecteze faptul că regimul reia producţia de material fisibil.

- 26 martie 2014: Phenianul lansează două rachete balistice - care zboară aproximativ 650 de kilometri şi ating viteza Mach 7 - după care cad în mare, în estul Peninsulei coreene.

- 8 octombrie 2014: Instalaţia nucleară nord-coreeană Punggye-ri îşi încetează activitatea, anunţă agenţii de informaţii, declanşând speculaţii cu privire la iminenţa efectuării celui de-al patrulea test nuclear, însă nu este raportată nicio detonare.

- 15 septembrie 2015: Phenianul anunţă că a reluat operaţiunile la reactorul nuclear din instalaţia de la Yongbyon, în urma unor "inovaţii" în acest complex.

- 6 ianuarie 2016: Coreea de Nord afirmă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen - al patrulea test nord-coreean al unui dispozitiv atomic.

PUTERILE NUCLEARE

În afară de cele cinci puteri nucleare recunoscute în mod oficial - şi anume Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China - alte patru ţări ar deţine armament nuclear - şi anume India, Pakistanul, Israelul şi Coreea de Nord.

În prezent, în lume există aproximativ 15.700 de focoase nucleare, dintre care aproximativ 4.000 sunt operaţionale, potrivit Federaţiei oamenilor de ştiinţă americani (FAS), .

Aproximativ 1.800 dintre focoasele americane şi ruse se află în stare de alertă, ceea ce înseamnă că pot fi folosite într-un termen scurt de timp.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici