Cuba protestează faţă de includerea sa pe lista SUA cu ţările ai căror cetăţeni sunt supravegheaţi

Guvernul cubanez al lui Raul Castro a anunţat că a înaintat marţi un protest şefului Secţiei Intereselor americane din Havana faţă de includerea cubanezilor pe lista călătorilor care trebuie supravegheaţi, stabilită de Statele Unite.

17 afișări
Imaginea articolului Cuba protestează faţă de includerea sa pe lista SUA cu ţările ai căror cetăţeni sunt supravegheaţi

Cuba protestează faţă de includerea sa pe lista SUA cu ţările ai căror cetăţeni sunt supravegheaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi (marţi) după-amiază, Ministerul Relaţiilor Externe l-a convocat pe şeful Secţiei Intereselor Statelor Unite în Havana, iar şeful Secţiei Intereselor Cubei la Washington a cerut să fie primit la Departamentul de Stat", anunţă un comunicat al ministerului cubanez.

"Obiectivul era de a înmâna o notă de protest faţă de includerea Cubei pe o listă de 14 ţări, ai căror cetăţeni vor fi supuşi unor măsuri suplimentare de control de securitate, cu caracter discriminatoriu şi selectiv, la utilizarea unor zboruri cu destinaţia Statele Unite", continuă comunicatul.

"Respingem categoric această nouă acţiune ostilă a Guvernului Statelor Unite care reiese din includerea nejustificată a Cubei pe lista ţărilor care susţin terorismul, (o listă) politică şi al cărei scop este justificarea embargoului (american împotriva Cubei), condamnat în mod unanim de comunitatea internaţională", conchide comunicatul.

Insula comunistă a fost introdusă, alături de Siria, Iran şi Sudan, pe lista neagră americană a statelor care susţin terorismul. Cuba este acuzată de Washington că ar adăposti membri ai grupării basce ETA.

Washingtonul a anunţat duminică o consolidare a controlului pasagerilor care se îmbarcă în avioane cu destinaţia Statele Unite, în urma tentativei de atentat de la 25 decembrie împotriva unui zbor Amsterdam-Detroit aparţinând companiei Northwest Airlines, comis de un nigerian în vârstă de 23 de ani, Umar Farouk Abdulmutallab.

Publicaţia oficială a Partidului Comunist din Cuba, Granma, a calificat luni drept "paranoia antiteroristă" această măsură care prevede un control consolidat al "tuturor" pasagerilor originari sau provenind din ţări considerate susţinătoare ale terorismului "sau oricărei alte ţări în acest sens".

În contextul în care nu întreţin relaţii diplomatice din 1961, Cuba şi Statele Unite sunt totuşi legate prin zboruri cotidiene directe între Havana şi Miami (Florida), unde trăieşte o importantă comunitate de exilaţi cubanezi.

Preşedintele american, Barack Obama, a ridicat anul trecut toate restricţiile asupra călătoriilor cetăţenilor americani de origine cubaneză către ţara lor de origine, care se aflau sub embargou din 1962.

Nigeria a protestat, de asemenea, faţă de noua măsură de securitate americană, care vizează în mod expres 14 ţări, între care, în afară de Cuba şi Nigeria, se numără Pakistan, Yemen, Afganistan, Libia şi Somalia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici