Cum au reacţionat rudele occidentalilor decapitaţi de SI după demascarea lui "John jihadistul"

Rudele foştilor ostatici occidentali decapitaţi de către gruparea Statul Islamic (SI) au reacţionat diferit după demascarea, neconfirmată de către autorităţile britanice, joi, a presupusului călău Mohammed Emwazi, cunoscut anterior ca "John jihadistul", relatează Sky News.

2482 afișări
Imaginea articolului Cum au reacţionat rudele occidentalilor decapitaţi de SI după demascarea lui "John jihadistul"

Cum au reacţionat rudele occidentalilor decapitaţi de SI după demascarea lui "John jihadistul" (Imagine: captura video)

Familia lui Steven Sotloff, jurnalistul american a cărui decapitare a fost filmată de către SI, şi-a exprimat "încrederea deplină" în faptul că presupusul criminal va fi adus în faţa justiţiei, la o zi după ce poliţia a anunţat că "John jihadistul" este Mohammed Emwazi.

"Ei speră că (Emwazi) va fi prins de către serviciile americane de informaţii, adus să fie judecat în Statele Unite şi condamnat pentru decapitarea fiului lor", a declarat pentru Sky News Barak Barfi, un purtător de cuvânt al familiei Sotloff.

"Ei nu vor cunoaşte liniştea până când aceste persoane nu vor fi aduse în faţa justiţiei. Este doar un pas în lungul proces. Talibanii au fost îndepărtaţi de la putere în Afganistan, Al Qaida a fost eradicată în Afganistan, iar noi credem că, într-o bună zi, va veni şi sfârşitul Statului Islamic", a subliniat el. "Atunci când se va întâmpla acest lucru, cei ca John jihadistul nu vor avea unde să fugă", a apreciat purtătorul de cuvânt.

După demascarea neconfirmată a tânărului în vârstă de 27 de ani promovat ca imagine a SI, reacţia familiilor foştilor ostatici occidentali omorâţi cu sânge rece a fost împărţită.

Mama lui James Foley, primul jurnalist american ucis de către gruparea jihadistă, a declarat că îl iartă pe "John jihadistul", catalogând implicarea lui Emwazi în organizaţia teroristă drept o "tragedie în curs".

"Mă întristează ura sa necontenită. El s-a simţit nedreptăţit, noi îl condamnăm acum, iar asta doar continuă ura. este necesar să încetăm", a declarat ea pentru revista Time.

Rudele lui David Haines - un lucrător umanitar britanic despre care se crede că a murit de mâna lui Emwazi - au, de asemenea, păreri împărţite cu privire la ceea ce ar putea să aducă alinare familiilor victimelor.

Moartea lui Emwazi ar fi "ultimul lucru pe mi-l doresc pentru cineva ca el", a declarat pentru BBC Dragana, văduva lui Haines. Însă fiica lui, Bethany, a declarat pentru ITV News, că va cunoaşte liniştea "atunci când (jihadistul) va avea un glonţ între ochi".

Emwazi, un absolvent al Universităţii din Westminster, era cunoscut serviciilor britanice de informaţii interne (MI5) dinainte să se alăture SI, în 2013.

Însă Barfi a declarat pentru Sky News, din partea familiei Sotloffs, că respinge informaţii potrivit cărora serviciile britanice nu şi-ar fi făcut datoria.

"Britanicii erau vigilenţi de mult şi au oprit un număr de comploturi (teroriste). Nu avem de-a face cu o asemănare (cu cazul) fraţilor Kouachi, care au comis atacul de la (sediul săptămânalului francez de satiră) Charlie Hebdo", a apreciat el. "Este o situaţie total diferită, iar serviciile britanice de informaţii au făcut atât cât au putut, având în vedere constrângerile mediului democratic în care acţionează", a subliniat el.

Comisia parlamentară pentru Securitate şi Informaţii doreşte să afle ce informaţii deţineau serviciile despre Emwazi, a declarat vicepreşedintele liberal-democraţilor britanici Sir Menzies Campbell, adăugând însă că acest proces va avea loc abia după alegerile generale.

Emwazi a fost "hărţuit permanent" de către agenţiile de securitate, înainte să intre în rândul SI, a declarat Asim Qureshi, directorul campaniei grupului CAGE, care l-a descris pe militantul considerat în prezent infam drept "extrem de bun la suflet şi amabil" şi "cel mai frumos tânăr".

Scotland Yard şi Downing Street au refuzat să confirme informaţiile despre identitatea lui Emwazi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici