Cum comentează presa europeană rezultatul alegerilor din Grecia

Rezultatele alegerilor legislative din Grecia oferă un răgaz Europei, dar Uniunea Europeană, şi în special zona euro, pentru a-şi reveni, vor trebui să implementeze reforme reale, al căror sens încă nu a fost tranşat între austeritate şi creştere, potrivit presei europene de luni.

657 afișări
Imaginea articolului Cum comentează presa europeană rezultatul alegerilor din Grecia

Cum comentează presa europeană rezultatul alegerilor din Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Germania, Die Welt apreciază că Europa trebuie să se schimbe radical". Potrivit cotidianului conservator, cancelarul Angela Merkel "a dat dovadă de responsabilitate, apreciind că economiile şi consolidarea financiară reprezintă calea de urmat în vederea ieşirii din criza datoriilor europene".

"Franţa, Italia şi Spania trebuie să înveţe să se comporte într-o manieră responsabilă cu banii cetăţenilor lor. Şi în special copilul problemă care este Grecia", apreciază Die Welt.

"Acum că grecii au votat, nu toate problemele şi-au găsit răspuns. Acum este vorba despre ce coaliţie se va forma în Grecia şi cu ce costuri", insistă la rândul său publicaţia berlineză Tagesspiegel (de centru-stânga), amintind că prin votul grecilor, se decide "viitorul nu numai al Greciei, ci şi al monedei unice europene şi al întregii Uniuni Europene".

"Poate vom constata că acest vot nu a fost decisiv", scrie cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, evocând posibilitatea ca Grecia să aibă dificultăţi în formarea unei coaliţii.

Mai pesimist, Berliner Zeitung apreciază că "învingătorul în alegerile din Grecia, Antonis Samaras, nu are de ce se bucura". "Presat de timp, trebuie să creeze un Guvern, o sarcină care pare imposibilă".

Principalul cotidian italian, Corriere della Sera, apreciază că "votul din Grecia face să răsufle Europa", dar avertizează că "de această dată instituţiile europene nu se vor putea mulţumi cu promisiuni nerespectate" cu privire la reforme, în special în ceea ce priveşte integrarea bugetară.

Un editorial intitulat "Al treilea armistiţiu" apreciază că zona euro beneficiază de un răgaz care tocmai se adaugă "injecţiei masive de lichidităţi din partea BCE" şi "angajamentelor în vederea susţinerii creşterii pe care eforturile comune ale lui Obama, Hollande şi Monti vor trebui să le obţină de la Germania".

La Repubblica îşi consacră de asemenea prima pagină votului din Grecia sub titlul "Grecia: rămânem în zona euro", dar editorialul precizează că dacă în cadrul minisummitului de la 22 iunie la Roma şi a summitului european de la 28 şi 29 iunie, "deciziile nu sunt la nivelul mizelor, euro riscă să explodeze chiar şi fără detonatorul grec".

La Stampa salută la rândul său "victoria partidului pro-euro" şi subliniază că "se deschide o etapă de negocieri închise care vor avea nevoie de imaginaţie din partea întregii lumi în Europa".

"Colapsul grec, evitat", titrează editorialul El Pais (centru stânga). "Cu aceste rezultate, euro nu a scăpat de incertitudine. Pericolul persistă într-o criză sistemică, provocată nu numai de Grecia, ci şi de Spania şi Italia şi divergenţele de opinie, în special cu Germania, referitor la următorii paşi urgenţi şi importanţi, care trebuie făcuţi în vederea integrării monetare şi reacţia economiei", avertizează totodată cotidianul spaniol.

Aceeaşi uşurare pentru El Mundo (centru-dreapta), care subliniază că "UE respiră cu victoria Noii Democraţii", dar avertizează că "ne aşteaptă vremuri dificile".

În Portugalia, cotidianul Publico apreciază că "a lăsa lucrurile aşa cum sunt este cel mai rău scenariu pentru Grecia şi pentru Uniunea Europeană însăşi", subliniind că "este timpul să deschidem un nou capitol al crizei şi să înţelegem că prin realism şi nu prin puniţie şi resentiment poate fi salvat euro".

Potrivit cotidianului popular austriac Kronen Zeitung, zona euro va trebui să se împartă în două la un moment dat, între statele din nordul Europei şi cele din sudul Europei, chiar dacă această separare "nu se poate produce în prezent, întrucât aceasta ar accentua haosul în lumea finanţelor, la un nivel inimaginabil".

Din contră, Kurier (conservator) apreciază că după acest rezultat, Uniunea Europeană va veni în ajutorul Greciei.

În Ungaria, Nepszabadsag (centru-stânga), "provocarea nu este diferită (faţă de Grecia) în cadrul UE şi al zonei Euro", în timp ce primul portal online, Intdex.hu, "nimic nu a fost câştigat încă" pentru zona euro după alegerile din Grecia.

La Londra, Daily Telegraph apreciază că zona euro este încă ameninţată. De la începutul crizei datoriilor în urmă cu doi ani, "soluţii extrem de costisitoare au luat locul deciziilor dificile care ar fi trebut luate, mai de vreme sau mai târziu", potrivit cotidianului.

Tabloidul The Sun îi critică la rândul său pe grecii care sunt în faza de negare, vor euro dar fără sacrificii. Sprijinind Guvernul conservator, publicaţia recomandă eliminarea Greciei din zona euro şi apreciază faptul că Marea Britanie şi-a păstrat moneda naţională, lira sterlină.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici