Cum comentează presa internaţională anunţul că Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat

O comisie de experţi a confirmat acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta, scrie Agenţia France-Presse, notând că alţi doi lideri europeni au demisionat din cauza unor situaţii similare.

3750 afișări
Imaginea articolului Cum comentează presa internaţională anunţul că Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat

Cum comentează presa internaţională anunţul că Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Scadaluri de plagiat izbucnite în Europa au condus la demisia ministrului german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, anul trecut, şi a preşedintelui ungar, Pal Schmitt, anul acesta", reaminteşte AFP, relatând că o comisie de experţi a confirmat acuzaţiile de plagiat la adresa premierului român.

AFP observă că Victor Ponta declarase, într-un interviu acordat El Pais, că este dispus să demisioneze dacă acuzaţiile de plagiat vor fi confirmate.

Confirmarea acuzaţiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta intensifică presiunile pentru demisia acestuia, o situaţie de incertitudine politică ce alimentează preocupările investitorilor, scrie Reuters, notând că liderul social-democrat este al treilea prim-ministru al României de anul acesta.

"O comisie academică a conchis că premierul Victor Ponta a plagiat o mare parte a tezei de doctorat, intensificând presiunile pentru demisia acestuia", notează Reuters, reamintind că mai mulţi lideri şi politicieni europeni au fost nevoiţi să demisioneze pe fondul unor acuzaţii similare, inclusiv un ministru desemnat de Ponta.

"Victor Ponta este al treilea premier al României de anul acesta, o situaţie care alimentează instabilitatea politică şi atrage preocupările investitorilor; deşi premierul s-a angajat să colaboreze cu FMI, leul încă se confruntă cu scăderi-record. Continuarea instabilităţii politice ar exercita presiuni şi mai mari asupra monedei naţionale, crescând costurile de împrumut pentru România", explică Reuters.

"În mod esenţial, conflictele interinstituţionale distrag politicienii de la sarcina de adoptare a reformelor solicitate de FMI şi UE în cadrul acordului de împrumut, rezultatul putând fi unul negativ pentru investitori", afirmă, pentru Reuters, analistul Otilia Simkova, de la institutul Eurasia.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21. În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, susţine că acest for nu are competenţă să ia decizii în acest sens. Totodată, Pop afirmă că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Într-un interviu acordat publicaţiei El Pais, şeful Guvernului este citat spunând că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se "va retrage" şi răspunde afirmativ la întrebarea dacă va demisiona în acest caz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici