Curtea Constituţională din Germania: Poliţia are prea mult acces la datele personale ale oamenilor

  • Curtea Constituţională din Germania spune că legile actuale nu protejează destul datele personale ale oamenilor în mediul digital
  • Poliţia şi serviciile de informaţii ar avea prea mult acces la telefoanele mobile şi conexiunile de internet ale cetăţenilor
  • În Germania, Poliţia Federală poate să ceară companiilor de telefonie mobilă, în cadrul unei investigaţii, date precum nume, numere de telefon, adresă sau IP-uri
3770 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională din Germania: Poliţia are prea mult acces la datele personale ale oamenilor

Curtea Constituţională din Germania: Poliţia are prea mult acces la datele personale ale oamenilor

Curtea Constituţională din Germania a decis că poliţia şi serviciile de informaţii au prea mult acces la telefoanele mobile şi conexiunile de internet ale cetăţenilor săi, informează New York Times. Totodată, judecătorii au cerut ca actualele legi, care se referă la protecţia datelor, să fie modificate, astfel încât puterea autorităţilor să fie restrânsă.
 
Decizia a fost luată pentru a sprijini confidenţialitatea datelor, în contextul în care existau temeri cu privire la securitatea în mediul digital. Mai multe măsuri impuse de Germania au făcut ca ţara să devină un lider mondial în protejarea vieţii private. 
 
Criticii susţin că deciziile luate în ultima vreme de Curtea Consituţională ar putea impiedica activitatea autorităţilor şi ar putea îngreuna prevenirea atacurilor teroriste. 
 
Sub actuala formă a legii, poliţia şi procurorii puteau să aibă acces la date precum nume, numere de telefon, adresă, IP-uri, sau orice alte date stocate de furnizorul de internet. Toate aceste informaţii îi ajutau pe anchetatori să urmărească activităţi suspecte sau teroriste, însă puteau avea acces la date fără a prezenta dovezi solide că ar exista vreo legătură între indivizii supravegheaţi şi cazul în sine. 
 
Curtea a decis că, deşi transmiterea datelor era permisă în mod legal, oficialii au prea multă libertate în a le obţine, drept urmare a ordonat revizuirea legilor actuale până în 2021, pentru a se asigura că se limitează suficient scopurile pentru care informaţiile sunt utilizate.
 
Autor: Mihai Iorga

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici