Curtea Europeană a Drepturilor Omului va judeca în cazul zborului MH17 doborât în 2014. Olanda vrea ca Rusia să fie trasă la răspundere

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat că va accepta un proces olandez împotriva Rusiei în legătură cu doborârea zborului MH17 în 2014, potrivit BBC.

298 afișări
Imaginea articolului Curtea Europeană a Drepturilor Omului va judeca în cazul zborului MH17 doborât în 2014. Olanda vrea ca Rusia să fie trasă la răspundere

În iulie 2014, Boeingul 777 zbura din capitala olandeză spre Kuala Lumpur, Malaezia, când a fost lovit de o rachetă sol-aer de fabricaţie rusească. Atacul a avut loc în timpul unui conflict între rebelii pro-ruşi şi forţele ucrainene din regiunea Donbas din Ucraina.

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul zborului Malaysia Airlines de la Amsterdam au fost ucise. Guvernul olandez susţine că dezinformarea Rusiei cu privire la rolul Moscovei în acest incident reprezintă o încălcare a drepturilor omului în cazul rudelor. Rusia neagă acuzaţiile.

Olanda mai susţine că Rusia a jucat un rol-cheie în catastrofa aeriană, iar judecătorul trebuie să stabilească dacă Moscova a avut sau nu „control efectiv" asupra zonei din Ucraina de unde a fost trasă racheta.

Decizia CEDO este doar procedurală şi nu se pronunţă asupra fondului cauzei, dar arată că instanţa consideră că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru încălcările drepturilor omului din regiunile Luhansk şi Doneţk.

Ar putea trece ani de zile până la pronunţarea unei hotărâri, dar dacă CEDO emite un verdict de vinovăţie împotriva Rusiei, Moscova ar putea fi obligată să plătească daune rudelor victimelor.

În septembrie anul trecut, Rusia a încetat să mai fie parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dar instanţa poate încă să se ocupe de cererile împotriva Rusiei privind acţiunile de până la acea dată.

În noiembrie, un tribunal olandez de la Complexul Judiciar Schiphol a găsit trei bărbaţi, doi ruşi şi un ucrainean, vinovaţi de crimă pentru rolul lor în doborârea MH17. Instanţa a concluzionat că racheta a fost trasă în mod deliberat pentru a doborî un avion.

Cei trei bărbaţi au fost condamnaţi în lipsă la închisoare pe viaţă. Se crede că ei se află în Rusia. Deoarece Moscova a condamnat verdictul ca fiind scandalos şi motivat politic, este extrem de puţin probabil ca aceştia să fie predaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici