Curtea Europeană de Justiţie: Acordul UE-Canada privind datele pasagerilor curselor aeriene trebuie revizuit. Un tratat similar cu SUA ar putea fi afectat

Un acord UE-Canada privind schimbul informaţiilor despre pasagerii curselor aeriene trebuie revizuit, întrucât încalcă legi privind protecţia datelor private fără justificări în combaterea terorismului, a stabilit Curtea Europeană de Justiţie, situaţia putând afecta reglementări similare cu SUA.

530 afișări
Imaginea articolului Curtea Europeană de Justiţie: Acordul UE-Canada privind datele pasagerilor curselor aeriene trebuie revizuit. Un tratat similar cu SUA ar putea fi afectat

Curtea Europeană de Justiţie: Acordul UE-Canada privind datele pasagerilor curselor aeriene trebuie revizuit. Un tratat similar cu SUA ar putea fi afectat

Curtea Europeană de Justiţie a motivat decizia prin faptul că acordul finalizat din anul 2014 nu poate fi aplicat în forma actuală deoarece nu se rezumă "la ceea ce este strict necesar" şi nu conţine "reglementări clare şi precise".

"Acordul este incompatibil cu drepturi fundamentale recunoscute în spaţiul Uniunii Europene", au argumentat judecătorii Curţii Europene de Justiţie.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi Canada au definitivat negocierile pe tema acestui acord în anul 2014, dar Parlamentul European a cerut o poziţie a CEJ referitoare la legalitatea schimbului de date despre numele, datele de călătorie şi informaţiile de contact ale pasagerilor curselor aeriene.

Uniunea Europeană are acorduri similare cu Statele Unite şi Australia care riscă să fie afectate de hotărârea Curţii Europene de Justiţie.

Organizaţia Drepturi Digitale Europene, care militează pentru respectarea libertăţilor în mediul online, a salutat decizia CEJ. "Acordul propus UE/Canada era considerat cel mai puţin restrictiv. În virtutea acestei decizii, UE trebuie să suspende imediat acordurile similare cu Australia şi Statele Unite", a transmis organizaţia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici