Curtea Penală Internaţională anchetează sute de violuri comise în timpul conflictului din Libia

Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează sute de violuri comise în timpul conflictului din Libia, dar şi informaţii privind uciderea unor civili libieni în raiduri NATO, a declarat, miercuri, procurorul şef al CPI, Luis Moreno-Ocampo, citat de CNN.

365 afișări
Imaginea articolului Curtea Penală Internaţională anchetează sute de violuri comise în timpul conflictului din Libia

Curtea Penală Internaţională anchetează sute de violuri comise în timpul conflictului din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există multe acuzaţii (...) Sunt acuzaţii grave, formulate împotriva mai multor actori" implicaţi în conflict, a afirmat Moreno-Ocampo, într-un raport prezentat la Naţiunile Unite.

El a adăugat că CPI desfăşoară investigaţii în legătură cu numeroase atrocităţi comise de forţele libiene, mercenari şi forţele antiguvernamentale în Libia.

Raportul procurorului CPI face referire la mărturii potrivit cărora Muammar Kadhafi şi fostul şef al serviciilor de informaţii au discutat despre "utilizarea violurilor pentru a-i pedepsi pe cei consideraţi disidenţi sau rebeli".

Moreno-Ocampo a avertizat şi că este posibil ca grupuri de mercenari să-l ajute pe Seif al-Islam, unul dintre fiii fostului lider libian Muammar Kadhafi, să fugă din Libia, chiar dacă acesta poartă negocieri indirecte şi cu CPI în vederea predării.

Raportul procurorului CPI cere statelor membre ONU "să depună toate eforturile pentru a împiedica" orice încercare de a le acorda sprijin lui Seif al-Islam sau fostului şef al servicilor de informaţii libiene Abdullah al-Senoussi. Cei doi sunt acuzaţi de CPI de comiterea de crime împotriva poporului libian în timpul conflictului.

"Seif al-Islam Kadhafi şi Abdullah al-Senoussi pot decide dacă se predau, se ascund în continuare sau încearcă să fugă în altă ţară", precizează raportul. "Dar Consiliul de Securitate al ONU şi statele membre trebuie să se asigure că aceştia vor răspunde în faţa justiţiei pentru crimele de care sunt acuzaţi", adaugă documentul.

Fără a oferi detalii în legătură cu contactele avute cu Seif al-Islam, Moreno-Ocampo afirmă că CPI i-a oferit acestuia posibilitatea unui transfer în siguranţă la Haga şi un proces cu reprezentare legală. "Nu putem negocia (...) I-am oferit numai ce îi putem oferi", adaugă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici