Curtea Supremă a Spaniei retrage mandatul internaţional de arestare pe numele lui Carles Puigdemont

Curtea Supremă de la Madrid a retras mandatul internaţional de arestare al premierului catalan demis, Carles Puigdemont, şi a altor patru membri ai Cabinetului său, argumentând că aceştia au afişat intenţia de a se întoarce în Spania, informează cotidianul britanic Independent şi agenţia Reuters.

883 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă a Spaniei retrage mandatul internaţional de arestare pe numele lui Carles Puigdemont

Curtea Supremă a Spaniei retrage mandatul internaţional de arestare pe numele lui Carles Puigdemont

Premierul catalan demis, împreună cu ceilalţi patru politicieni, se confruntă cu acuzaţii de rebeliune, acte de revoltă şi folosirea ilegală a unor fonduri publice din Spania în finanţarea unui referendum pentru independenţă, organizat pe 1 octombrie.

Toţi cinci au fugit în Belgia după ce declaraţia de independenţă, adoptată unilateral în Parlamentul catalan pe 27 octombrie, a fost suspendată de Guvernul de la Madrid.

În urma părăsirii teritoriului spaniol, autorităţile au cerut un mandat european de arestare pe numele politicienilor, prin care aceştia să fie extrădaţi şi trimişi înapoi în Spania.

Avocatul lui Charles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, a declarat că fostul lider şi cei foşti patru membri ai Guvernului regional vor rămâne în Belgia cel puţin până la următoarele alegeri anticipate, programate pe 21 decembrie.

Luni, Curtea Supremă a Spaniei a refuzat eliberarea pe cauţiune a vicepremierului demis al Cataloniei, Orio Junqueras, a unui membru al Cabinetului din Catalonia, Junqueras Forn şi a doi lideri ai grupurilor civile Asamblea Nacional Catalana (ANC) şi Omnium Cultural.

Cu toate acestea, alţi şase membri ai Cabinetului din Catalonia, reţinuţi în legătura cu participarea lor la acte de rebeliune şi declararea ilegală a independenţei de către guvern regional demis, au fost eliberaţi pe cauţiune, în valoare de 100.000 de euro.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici