Cutremur de 5,9 grade pe scara Richter produs în Turcia

Cel puţin două persoane au murit şi alte 79 au fost rănite, joi seară, în urma unui cutremur cu magnitudinea 5,9 pe scara Richter, care s-a produs în nord-vestul Turciei şi a provocat şi pagube materiale, a anunţat vineri ministrul turc al Mediului.

733 afișări
Imaginea articolului Cutremur de 5,9 grade pe scara Richter produs în Turcia

Cutremur de 5,9 grade pe scara Richter produs în Turcia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Un bărbat în vârstă de 18 ani a fost ucis, fiind lovit la cap de un stâlp de beton care a căzut. Un alt bărbat, în vârstă de 62 de ani, care suferise o intervenţie chirurgicală cardiacă în urmă cu două zile a decedat", a declarat Veysel Eroglu, de la locul dramei.

Alte 79 de persoane au fost rănite, dintre care una este în stare critică, a adăugat ministrul. Cutremurul a provocat pagube pentru numeroase locuinţe.

Cutremurul s-a produs joi, în jurul orei 20.15 GMT (23.15 ora României) la Simav, un oraş cu 100.000 de locuitori care depinde de provincia Kütahya, situată la 310 kilometri vest de Ankara.

Guvernatorul local, Kenan Ciftçi, anunţase anterior un mort în noaptea de joi spre vineri.

Semiluna Roşie a trimis hrană şi 10.000 de pături la faţa locului, urmând ca până sâmbătă dimineaţă să instaleze 5.000 de corturi, a declarat un oficial al organizaţiei pentru televiziunea NTV.

Agenţia de presă oficială Anatolia a precizat că o clădire dezafectată s-a prăbuşit în urma cutremurului, care a fost resimţit în provinciile vecine şi la Istanbul, principala metropolă a Turciei, cu peste 12 milioane de locuitori.

Reţelele telefonice din apropierea epicentrului s-au aglomerat în scurt timp, făcând dificilă strângerea informaţiilor privind pagubele.

Mai multe replici au fost resimţite ulterior, inclusiv vineri dimineaţă.

"A fost destul de puternic, am ieşit imediat în stradă", a explicat joi seara pentru postul de televiziune NTV Ihsan Tunçoglu, preşedintele Uniunii jurnaliştilor din Kütahya.

Seisme cu astfel de magnitudini provoacă în general pagube materiale în Turcia, unde multe clădiri nu respectă normele de siguranţă. Un cutremur violent înregistrat în 1970 în aceeaşi provincie s-a soldat cu moartea a peste 1.000 de persoane, iar două seisme puternice produse în zone foarte populate şi industrializate din nord-vestul ţării s-au soldat cu circa 20.000 de morţi, în august şi noiembrie 1999. Experţii în seismologie apreciază că şi regiunea Istanbul este ameninţată de un cutremur violent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici