Cutremur de 8,8 în apropiere de coasta chiliană - VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 s-a produs sâmbătă în Oceanul Pacific, în apropiere de coasta chiliană, au anunţat autorităţile americane, care au emis o alertă de tsunami pentru Chile și Peru, în timp ce Japonia a extins alerta pentru pentru regiuni extinse din Pacific.

129 afișări
Imaginea articolului Cutremur de 8,8 în apropiere de coasta chiliană - VIDEO

Cutremur de 8,8 în apropiere de coasta chiliană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin 16 persoane au murit în cutremurul cu magnitudinea de 8,8 care a afectat sâmbătă litoralul chilian, a anunţat preşedintele ţării, Michelle Bachelet. Anterior, preşedintele Bachelet anunţase moartea a cel puţin şase persoane.

Autorităţile americane au extins avertizarea de tsunami pentru toată America Centrală şi Polinezia franceză. Până în prezent, doar Panama şi Costa Rica erau avertizate din regiunea central-americană.

"Analizele efectuate asupra nivelului mării au arătat că un tsunami este pe cale să se formeze", a anunţat Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific. "Acesta ar putea fi distructiv de-a lungul coastelor situate în apropierea epicentrului seismului şi a zonelor de coastă mai îndepărtate", potrivit sursei citate.

Potrivit centrului american, "autorităţile trebuie să ia măsurile adecvate pentru a face faţă unei astfel de posibilităţi". Organismul precizează în schimb că zona de coastă a Statelor Unite nu este vizată de avertizarea de tsunami.

Epicentrul cutremurului, înregistrat la ora locală 03.34 (08.34 ora României), a fost localizat la 117 kilometri nord de oraşul chilian Concepcion şi la 99 de kilometri sud-vest de Talca, tot în Chile, a anunţat institutul american de geofizică USGS.

Capitala statului Chile, Santiago, se află la 325 de kilometri sud-vest de epicentru. Oraşul a rămas fără curent electric, iar telecomunicaţiile au fost întrerupte.

Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 35 de kilometri, potrivit observatorului american.

Observatorul american, care iniţial a estimat magnitudinea cutremurului la 8,5, apoi la 8,3 a revizuit-o la 8,8 şi a modificat uşor localizarea epicentrului cutremurului.

Este prea devreme pentru a se stabili dacă acest cutremur a produs un tsunami, a precizat observatorul american, subliniind că "un seism cu o asemenea magnitudine are potenţialul de a genera în orele următoare un tsunami devastator pentru zonele de coastă".

Observatorul a adăugat că autorităţile locale "au acţionat în mod adecvat" pentru a răspunde acestui risc.

Acest cutremur a fost măsurat pe scara magnitudinii de moment, pe care o folosesc seismologii americani.

Ulterior, Japonia a emis o alertă de tsunami pentru alte coaste ale Oceanului Pacific, au anunţat serviciile de meteorologie japoneze.

"Este posibil ca un tsunami să se producă în Oceanul Pacific", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de meteorologie. "Verificăm acum dacă un tsunami se poate produce pe coastele japoneze", a adăugat el.

Sâmbătă, la ora locală 05.31 (vineri, 22.31 ora României), un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs în largul insulei Okinawa, în sudul arhipelagului, a anunţat institutul american de geofizică.

Agenţia de meteorologie japoneză a lansat o alertă de tsunami, după care a ridicat-o. Acest cutremur a fost localizat la o adâncime de 22 de kilometri şi la 81 de kilometri est/sud-est de oraşul Naha, pe insula Okinawa, potrivit USGS.

Trei replici puternice după cutremurul din largul coastelor chiliene

Trei replici puternice au fost înregistrate sâmbătă în Chile, la scurt timp după cutremurul cu magnitudinea de 8,8, au anunţat autorităţile americane.

Cea mai puternică replică, având o magnitudine de 6,9, a fost înregistrată în largul coastelor chiliene la ora 08.01 GMT (10.01 ora României), respectiv la aproximativ o oră de la primul cutremur, a anunţat observatorul american USGS.

Anterior, o primă replică având magnitudinea de 6,2 a fost semnalată la ora locală 03.52 (08.52 ora României), la nord-vest de oraşul chilian Talca, potrivit USGS.

O a doua replică a fost înregistrată la ora locală 04.33 (09.33 ora României), a anunţat USGS. Epicentrul acesteia a fost localizat în Oceanul Pacific, la nord-vest de oraşul Temuco.

Cutremurul din largul Chile a produs un tsunami

Cutremurul produs sâmbătă în largul coastelor chiliene a provocat un tsunami care ar putea avea impact asupra coastei de vest a Statelor Unite, asupra provinciei canadiene British Columbia şi Alaska, a anunţat centrul american pentru avertizare în caz de tsunami în Pacific.

Centrul american a precizat că investighează evenimentul pentru a stabili nivelul pericolului, urmând ca în curând să anunţe detaliile.

Potrivit CNN, valul seismic ar avea o înălţime de aproximativ 2,7 metri.

Mai multe clădiri, prăbuşite în capitala chiliană Santiago

Mai multe clădiri din capitala chiliană Santiago s-au prăbuşit în urma cutremurului produs sâmbătă în largul coastelor chiliene, relatează Sky News.

Epicentrul seismului a fost localizat în apropiere de orapul Maule şi la 91 de kilometri de cel de-al doilea oraş ca mărime din Chile, Concepcion, unde locuiesc peste 200.000 de persoane de-a lungul râului Bio Bio.

Martorii oculari susţin că seimsul a fost foarte puternic şi a durat între 10 şi 30 de secunde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici