Cutremur puternic în largul coastelor de nord-est ale Japoniei

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,7 s-a produs joi dimineaţa în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, declanşând o scurtă avertizare de tsunami în regiunea deja devastată de un val seismic la 11 martie.

652 afișări
Imaginea articolului Cutremur puternic în largul coastelor de nord-est ale Japoniei

Cutremur puternic în largul coastelor de nord-est ale Japoniei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Agenţie de meteorologie japoneză a declarat că seismul s-a produs la ora 06.51 dimineaţa (00.51 ora României), la aproximativ 50 de kilometri în largul Miyako (prefectura Iwate), la o adâncime de 20 de kilometri în Oceanul Pacific.

Institutul american de geofizică USGS a înregistrat hipocentrul la 32 de kilometri adâncime.

Agenţia a emis imediat un "avertisment" de tsunami de maxim 50 de centimetri înălţime pe coastele prefecturilor Iwate şi Aomori.

Aproximativ 8.000 de locuitori din Iwate au primit instrucţiuni să se îndepărteze de coastă, a anunţat televiziunea publică NHK.

Dar după ce au constatat că nu există nicio creştere anormală a nivelului mării în zona de coastă, agenţia de meteorologie a ridicat "avertismentul" la mai puţin de o oră de la cutremur.

Potrivit NHK, nu au fost semnalate victime sau pagube materiale.

Traficul trenurilor de mare viteză Shinkansen a fost suspendat temporar ca măsură de securitate.

Alerta de tsunami este declanşată atunci când există riscul producerii unor valuri de doi metri, chiar trei metri înălţime - alertă maximă.

Ceea ce s-a întâmplat la 11 martie, când un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai violent înregistrat vreodată în Japonia, a provocat un tsunami gigantic pe coastele de nord-est ale arhipelagului, provocând moartea sau dispariţia a 23.000 de persoane.

Un val de 14 metri înălţime a avariat reactoarele de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, provocând accidentul nuclear cel mai grav de la catastrofa de la Cernobîl din 1986.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici