Dacă dictatorul nord-coreean Kim Jong-un moare, cine ar putea prelua puterea. Un dezertor demontează zvonurile apărute în ultimele zile

  • Mai multe zvonuri au început să apară privind starea de sănătate a lui Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord
  • Ţara singuratică, situată între China şi Coreea de Sud, a fost condusă de dinastia Kim încă din anii 1940
  • Un dezertor nord-coreean, care a „slujit” un deceniu în armată, a declarat că sora liderului nord-coreean „are un mare control asupra elitei ţării”
18392 afișări
Imaginea articolului Dacă dictatorul nord-coreean Kim Jong-un moare, cine ar putea prelua puterea. Un dezertor demontează zvonurile apărute în ultimele zile

Kim Jong-un, alături de sora sa, Kim Yo-jong. Sursa foto: Profimedia

Mai multe zvonuri au început să apară privind starea de sănătate a lui Kim Jong Un, unele publicaţii sugerând că liderul nord-coreean ar putea fi mort sau în stare vegetativă, după ce acesta nu a participat la celebrarea zilei naţionale a Coreei de Nord, pe 15 aprilie.

Reuters a relatat, vineri, că o echipă de medici a fost trimisă din China în naţiunea izolată, însă agenţia de ştiri nu a putut confirma ce înseamnă asta exact cu privire la starea de sănătate a lui Kimg Jong Un.

Serviciile secrete americane sunt rezervate în privinţa decesului lui Kim, dar dacă informaţia va fi confirmată şi liderul obez şi fumător moare, rămâne o singură întrebare, anume cine îl va înlocui pentru că ar putea urma consecinţe geopolitice majore. 

Majoritatea zvonurilor susţin că sora sa, Kim Yo-jong, ar putea prelua conducerea. Totuşi, într-o naţiune patriarhală, acest lucru ar fi greu de crezut.

Kim Yo-jong este cunoscută şi ca „Nr. 2”, scrie Robert Collins, un analist de la Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord. „Membrii partidului o respectă şi le este şi teamă de ea în acelaşi timp”, scrie analistul. 

Ţara singuratică, situată între China şi Coreea de Sud, a fost condusă de dinastia Kim încă din anii 1940. Primul lider şi fondatorul naţiunii, Kim Il-sung, a condus din 1948 până în 1994, atunci când fiul său cel mare, Kim Jong-il, a preluat conducerea după moartea tatălui. 

Nu se ştiu prea multe despre viaţa personală a lui Kim Yo-jong. Unele informaţii spun că aceasta este măritată şi că ar putea avea unul sau mai mulţi copii.

Kim Jong Un are şi el un fiul (posibil şi alţi doi copii). The Daily Beast notează că fiul are în jur de 10 ani, astfel existând posibilitatea ca Kim Yo-jong să acţioneze în calitate de regent până când băiatul va împlini vârsta necesară pentru a prelua conducerea ţării cu o populaţie de aproape 26 milioane de oameni.

Totuşi, există şi voci care susţin contrariul, scrie National Post.

Ken Eom, un dezertor nord-coreean care a „slujit” un deceniu în armată, a declarat că Kim Yo-jong „are un mare control asupra elitei din Coreea de Nord, dar dacă Kim Jong-un este dat jos sau moare, aceasta nu poate susţine în mod permanent puterea”.

„Coreea de Nord nu acceptă femeile drept conducători. Acest lucru înseamnă că... dacă Kim Jong Un moare, în acelaşi timp şi Kim Yo-jong va ieşi din peisaj”, a mai spus dezertorul. 
 


Abonează-te la Mediafax pe Youtube: Drama mamelor care nu îşi pot ţine în braţe bebeluşii. Suferinţa femeilor care nasc la Timişoara

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici