Danemarca reduce ajutoarele acordate solicitanţilor de azil, pentru a-i descuraja să vină în ţară

Parlamentarii danezi au redus prestaţiile sociale de care pot beneficia noii solicitanţi de azil, într-o încercare de a-i descuraja să vină în ţara lor, în contextul actualei crize a imigranţilor, relatează DPA în pagina electronică.

226 afișări
Imaginea articolului Danemarca reduce ajutoarele acordate solicitanţilor de azil, pentru a-i descuraja să vină în ţară

Danemarca reduce ajutoarele acordate solicitanţilor de azil, pentru a-i descuraja să vină în ţară (Foto: Shutterstock)

Ministrul Integrării Inger Stojberg, din cadrul Partidului Venstre (liberali, centru-dreapta, la putere), a declarat, citată de agenţia Ritzau, că este vorba despre primul pas către "readucerea politicilor în domeniul azilului înapoi pe drumul cel bun".

Proiectul a fost adoptat în a treia şi ultima lectură, cu 56 de voturi la 50. În total, 73 de parlamentari au absentat de la vot.

"Poţi să ai opinii diferite faţă de soluţiile Guvernului, dar nu poţi ignora provocările", a spus ea.

"Este necesar să oprim afluxul masiv de solicitanţi de azil către Danemarca", a subliniat ministrul.

Liberalii au ajuns la putere în iunie şi deţin doar 34 din cele 179 de mandate din Parlament. Însă, în iulie, au obţinut susţinere pentru aceste tăieri din partea Partidului Danez al Poporului (populişti, extremă dreapta), conservatorilor şi Partidului Alianţa Liberală.

Acest vot reprezintă "o zi tristă" pentru Danemarca, a denunţat Lista Unită şi Partidul Alternativ, ambele de stânga, aflate în opoziţie.

Măsurile, care intră în vigoare de la 1 septembrie, constau în reducerea alocaţiei lunare acordate unui solicitant de azil - singur şi fără copii - cu aproape jumătate, până la suma 6.000 de coroane (893 de dolari), impozabilă, la acelaşi nivel cu valoarea actuală a burselor studenţeşti.

Reduceri sunt prevăzute şi în cazul cuplurilor cu copii, dar şi al indemnizaţiilor însoţitorilor.

Martin Henriksen, din cadrul Partidului Danez al Poporului, a declarat că formaţiunea sa a dorit ca aceste măsuri să se aplice şi solicitanţilor de azil care au sosit în ultimii patru ani, când la putere era Partidul Social Democrat (în opoziţie).

Populiştii din această formaţiune au obţinut concesii, în perioada 2001-2011, în vederea înăspririi legislaţiei cu privire la imigraţie, în schimbul susţinerii în Parlament a fostelor coaliţii guvernamentale liberale şi conservatoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici