Danemarca vrea confiscarea bunurilor extracomunitarilor, argumentând că mulţi nu sunt refugiaţi

Parlamentul Danemarcei va dezbate în ianuarie un proiect de lege ce prevede confiscarea bijuteriilor şi sumelor în numerar găsite asupra imigranţilor extracomunitari care ajung pe teritoriul danez, oficiali danezi argumentând că este normal ca refugiaţii să contribuie la buget dacă au posibilitatea.

3603 afișări
Imaginea articolului Danemarca vrea confiscarea bunurilor extracomunitarilor, argumentând că mulţi nu sunt refugiaţi

Danemarca vrea confiscarea bunurilor extracomunitarilor, argumentând că mulţi nu sunt refugiaţi (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Danemarca încearcă de câteva luni să descurajeze venirea refugiaţilor. După înăsprirea controalelor la frontiere, politicienii danezi pledează acum pentru confiscarea bunurilor de valoare cu care vin imigranţii extracomunitari, scrie cotidianul Le Figaro.

Un proiect de lege care prevede confiscarea bijuteriilor sau sumelor în numerar de peste 3.000 de coroane daneze (circa 400 de euro) găsite asupra extracomunitarilor va fi dezbătut în ianuarie în Parlamentul de la Copenhaga, având şanse mari să fie aprobat, dată fiind majoritatea de dreapta. Proiectul de lege nu prevede confiscarea telefoanelor mobile.

Controversata iniţiativă a stârnit deja reacţii ostile, fiind comparată cu măsuri luate în perioada nazistă împotriva evreilor şi romilor. "Proiectul de lege iniţiat de Guvernul danez este comparabil cu acţiunile naziste de persecutare a minorităţilor", a argumentat Bent Melchio, fostul mare rabin al Danemarcei.

Însă Guvernul de la Copenhaga a respins criticile, catalogându-le drept "nejustificate". "Este inacceptabil ca cetăţenii danezi să ofere susţinere financiară pentru refugiaţi care au asupra lor bunuri de valoare", a declarat Naser Khader, un oficial din cadrul Partidului Popular danez (extremă-dreapta). Opinia este împărtăşită de ministrul Integrării, Inger Stojberg.

"Este normal ca oamenii care vin la noi să îşi plătească singuri cheltuielile dacă au posibilitatea", a transmis Partidul Popular (extremă-dreapta).

Iniţiativa legislativă are şanse mari să fie aprobată de Parlamentul de la Copenhaga, în care majoritatea este deţinută de formaţiunea liberală Venstre (aflată la guvernare) şi de Partidul Popular (naţionalist).

Danemarca are o politică foarte restrictivă în materie de imigraţie. În perioada ianuarie - octombrie 2015, în Danemarca au ajuns 13.000 de solicitanţi de azil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici