David Cameron anunţă "noi măsuri" nespecificate împotriva grupării Statul Islamic

Premierul britanic David Cameron şi-a afirmat duminică hotărârea de a "adopta noi măsuri necesare" împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI) responsabili de moartea lucrătorului umanitar David Haines.

509 afișări
Imaginea articolului David Cameron anunţă "noi măsuri" nespecificate împotriva grupării Statul Islamic

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe un tom grav, şeful Guvernului, care tocmai prezidase reuniunea interministerială de criză (Cobra), nu a precizat, în declaraţia transmisă de posturile de ştiri, natura noilor măsuri avute în vedere.

El s-a limitat să îndepărteze incertitudinile cu privire la eventuala asociere a ţării sale la atacurile aeriene americane în Irak şi Siria.

"Îi vom urmări pe cei responsabili şi îi vom târî în faţa justiţiei, indiferent de cât timp va fi nevoie pentru aceasta. Statele Unite efectuează o acţiune militară directă. Noi le susţinem. (Avioane) britanice de tip Tornado şi avioane de recunoaştere şi-au oferit concursul. Dar nu intră în discuţie mobilizarea unor forţe de luptă la sol", a adăugat Cameron.

"Aceştia nu sunt musulmani, ci monştri", a spus premierul britanic. "Pas cu pas este necesar să respingem, să dezmembrăm şi într-un final să distrugem Statul Islamic şi ceea ce reprezintă el", a subliniat el.

"Vom acţiona cu calm, hotărât, dar cu o determinare de neclintit. Nu vom acţiona izolat, vom acţiona în apropiere cu aliaţii noştri, nu doar din Statele Unite şi Europa, ci şi din regiune", a continuat el.

Guvernul său a transmis semnale discordante săptămâna trecută. Ministrul de Externe Philip Hammond a închis uşa oricăror atacuri militare comune cu americanii, după care afirmaţiile sale au fost dezminţite de către 10 Downing Street, care a anunţat, din contră, că "nu exclude nimic".

Reuniunea de criză (Cobra) convocată duminică dimineaţa s-a desfăşurat în prezenţa unor reprezentanţi de rang înalt militari şi din serviciile de informaţii secrete.

Reacţia Londrei este cu atât mai puternică cu cât un al doilea ostatic britanic - Alan Henning - este ameninţat cu moartea de către SI în înregistrarea decapitării lui David Haines, pe care Cameron l-a prezentat drept un "erou naţional".

În înregistrarea video de două minute şi 27 de secunde, intitulată "Un mesaj către aliaţii Americii", gruparea jihadistă reproşează Marii Britanii că s-a alăturat coaliţiei Statelor Unite, care efectuează atacuri aeriene împotriva unor poziţii controlate de către Statul Islamic în Irak.

"Ai intrat de bună voie într-o coaliţie cu Statele Unite împotriva Statului Islamic, aşa cum a făcut predecesorul tău Tony Blair înaintea ta, urmând o tendinţă în rândul premierilor noştri britanici care nu pot să găsească curajul să le spună nu americanilor", spune britanicul, îngenuncheat în faţa călăului cu faţa acoperită, adresându-i-se premierului David Cameron.

Călăul are accent britanic şi ar putea să fie acelaşi care apare în înregistrările video ale execuţiilor celor doi jurnalişti americani James Foley şi Steven Sotloff, potrivit unor experţi.

Londra a anunţat săptămâna aceasta trimiterea unor mitraliere grele şi muniţie în valoare de două milioane de euro kurzilor din Irak, pentru a lupta împotriva jihadiştilor. Îaninte de acest anunţ, Marea Britanie a trimis în Irak ajutor umanitar şi armament provenind de la ţări terţe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici