David Cameron: Votul pentru Brexit a fost o greşeală, nu un dezastru

Fostul premier britanic David Cameron a declarat miercuri că votul pentru ieşirea din Uniunea Europeană a fost "o greşeală, nu un dezastru", în condiţiile în care în 2016 a susţinut că demersul va reprezenta o "bombă economică" pentru Marea Britanie, relatează site-ul BBC News.

1378 afișări
Imaginea articolului David Cameron: Votul pentru Brexit a fost o greşeală, nu un dezastru

David Cameron: Brexit a fost o greşeală, nu un dezastru

Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, David Cameron s-a întâlnit cu miliardarul indian Lakshmi Mittal, cel care deţine cele mai importante companii din industria oţelului.

"Am mai spus-o, [Brexit] a fost o greşeală, nu un dezastru. Nu s-a dovedit a fi atât de rău precum ne-am aşteptat iniţial. Totuşi, va fi dificil", a spus Cameron într-un dialog cu Mittal.

În 2016, David Cameron a convocat referendumul privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, a făcut campanie împotriva Brexit şi şi-a dat demisia după anunţarea rezultatului.

Cu patru luni înainte de referendum, fostul premier a avertizat în privinţa impactului economic negativ pe care-l va avea părăsirea Blocului comunitar.

"Este o bombă economică, un adevărat şoc. Înseamnă presiune asupra lirei sterline, locuri de muncă pierdute, creşterea ratelor ipotecare, închiderea unor afaceri ... oameni muncitori care îşi pierd mijloacele de trai. Votul pentru ieşirea din UE ar fi o opţiune de autodistrugere", spunea Cameron la acea vreme.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May a primit un termen de trei luni din partea Consiliului European pentru a obţine un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial şi al securităţii. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici