Dean Thompson: Moldova trebuie să diversifice rapid pieţele de export, după embargoul rusesc

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a declarat, marţi, la o degustare de produse şi vinuri moldoveneşti, că R. Moldova trebuie să îşi diversifice în cel mai scurt timp pieţele de export, după ce Rusia a interzis importurile de fructe şi vinuri din această ţară.

419 afișări
Imaginea articolului Dean Thompson: Moldova trebuie să diversifice rapid pieţele de export, după embargoul rusesc

Dean Thompson (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Dată fiind interzicerea importurilor de fructe şi vinuri din Republica Moldova de către Rusia, este necesar ca producătorii moldoveni să-şi diversifice în cel mai scurt timp pieţele de export", a declarat, marţi, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, la un eveniment dedicat produselor moldoveneşti.

Oficialul american a precizat că SUA susţin ferm angajamentul Moldovei faţă de integrarea europeană, "cel mai bun drum către prosperitatea ţării".

"Vrem să continuăm să ajutăm Moldova să valorifice numeroasele oportunităţi noi. În Republica Moldova, Guvernul SUA a oferit asistenţă sectorului agricol inclusiv prin intermediul proiectului Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor, pentru a extinde şi îmbunătăţi intern şi internaţional producţia şi marketingul culturilor de mare valoare", a spus Thompson.

Diplomatul a apreciat faptul că fermierii moldoveni au înregistrat "mari progrese în asigurarea unei calităţi la standarde internaţionale a fructelor şi legumelor produse de ei", iar sectorul agricol a adoptat "tehnici de vânzare mai sofisticate pentru a vinde unor consumatori mai exigenţi".

"Ei sunt acum pregătiţi să crească stocurile de produse proaspete furnizate diverselor pieţe din UE, inclusiv România, şi din exteriorul UE. Ştim că România a susţinut aceste eforturi şi a preluat deja o parte din exporturile de fructe ale Moldovei din acest an", a mai spus Dean Thompson, exprimându-şi speranţa că acest lucru va deveni parte "a unei soluţii sustenabile în anii următori".

"Ţările noastre susţin împreună dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi aspiraţiile sale europene. După ce vă veţi lua cu toţii câte un pahar de vin, sper că veţi închina în cinstea partneriatului şi prieteniei dintre SUA, Moldova şi România", a conchis Dean Thompson, care i-a invitat pe oaspeţi să guste fructele, nucile şi "excepţionalele vinuri moldoveneşti".

La rândul său, ambasadorul R. Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, şi-a exprimat speranţa că evenimentul va fi "o platformă excelentă" pentru companiile din ţara sa pentru a explora "oportunităţile oferite de Acordul de Liber-Schimb dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014".

Diplomatul moldovean a precizat că după intrarea în vigoare a Acordului s-a înregistrat "o creştere semnificativă a exporturilor de produse agricole din R. Moldova către România", comparativ cu perioada similară din 2013.

"De exemplu, exporturile de seminţe au crescut cu 550%, cele de struguri cu aproape 1.200%, de miere cu 70%, de vin cu 190%. În plus, date statistice recente arată că România este în continuare partenerul comercial numărul 1 al R. Moldova", a afirmat Reniţă.

"Ţinând cont de deciziile politice din trecut şi cele recente ale autorităţilor ruse de a interzice exporturile de vin moldovenesc, fructe şi legume, complet de nejustificat din punct de vedere comercial şi economic, nu exagerez spunând că vinul şi fructele moldoveneşti au un gust al libertăţii. Din acest motiv, recepţia de astăzi este şi mai importantă şi simbolică pentru noi, întrucât este organizată de ţara recunoscută la nivel internaţional ca fiind unul dintre cele mai bune exemple de democraţie şi prosperitate", a declarat ambasadorul Iurie Reniţă.

Diplomatul a sfătuit companiile din R. Moldova să profite de "pieţele europene şi euroatlantice care sunt predictibile şi sigure în comparaţie cu cele ruseşti".

Ambasada SUA, Ministerul Agriculturii din România şi Ministerul Agriculturii din Republica Moldova au organizat, la Bucureşti, un eveniment dedicat vinurilor, fructelor şi produselor agricole moldoveneşti, în contextul interdicţiilor impuse de Federaţia Rusă acestor produse în ultimul timp.

Alături de reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti, ai ministerelor Agriculturii din România şi R. Moldova, la eveniment au participat producători moldoveni şi importatori în România, precum şi reprezentanţi ai producătorilor de echipamente americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici