DebkaFile: INVESTIGAŢII în mai multe ţări europene pentru găsirea complicilor autorului atacului din Manchester/ Disensiuni între Marea Britanie şi Franţa privind grupul terorist din care făcea parte Salman Abedi

Autorităţile din mai multe ţări europene caută eventuali complici ai lui Salman Abedi, autorul atentatului sinucigaş comis în Marea Britanie, existând informaţii că islamistul ar face parte dintr-o celulă care a fabricat mai multe bombe şi că recent ar fi vizitat Germania, relatează DebkaFile.

1601 afișări
Imaginea articolului DebkaFile: INVESTIGAŢII în mai multe ţări europene pentru găsirea complicilor autorului atacului din Manchester/ Disensiuni între Marea Britanie şi Franţa privind grupul terorist din care făcea parte Salman Abedi

DebkaFile: Disensiuni între Marea Britanie şi Franţa privind grupul terorist din care făcea parte Salman Abedi

Salman Abedi, teroristul în vârstă de 22 de ani care a comis atacul sinucigaş la concertul din Manchester, călătorise în oraşul german Dusseldorf cu doar patru zile înainte de atentatul soldat cu 22 de morţi şi aproape 120 de răniţi. Potrivit revistei Focus, islamistul se deplasase de la Manchester în Dusseldorf şi retur fără a fi monitorizat de serviciile de securitate. În plus, Salman Abedi călătorise şi în Frankfurt, în 2015. Poliţia şi serviciile secrete germane încearcă acum să afle dacă Salman Abedi avea contacte cu islamişti din Germania.

Potrivit unor surse citate de site-ul israelian de informaţii militare DebkaFile, operaţiuni pentru identificarea membrilor celulei teroriste din care făcea parte Salman Abedi au loc în mai multe ţări vest-europene.

Serviciile de securitate britanice au admis că Salman Abedi era în evidenţele autorităţilor, dar nu era considerat "un risc major", astfel că nu era monitorizat permanent. Terorisul locuia în zona de sud a oraşului Manchester, unde până acum au fost depistaţi 16 islamişti care au participat la conflictul din Siria.

Până în prezent, opt suspecţi, inclusiv rude ale lui Salman Abedi, au fost arestaţi în cadrul anchetei privind atentatul comis la concertul pop desfăşurat în Manchester Arena. Anchetatorii cred că Salman Abadi făcea parte dintr-un grup islamist care ar fi fabricat mai multe bombe artizanale, astfel că există în continuare riscuri teroriste majore.

Atacul sinucigaş din Manchester, soldat cu 22 de morţi şi 119 răniţi, a fost revendicat de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, însă agenţiile secrete americane încă nu au confirmat această ipoteză.

DebkaFile: Disensiuni între Marea Britanie şi Franţa privind grupul terorist din care făcea parte Salman Abedi

Autorităţile din Marea Britanie suspectează că Salman Abedi, autorul atentatului sinucigaş din Manchester, făcea parte dintr-o grupare islamistă afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, în timp ce serviciile secrete franceze susţin că era membru al organizaţiei Stat Islamic, care a revendicat atacul.

Marea Britanie, deranjată deja că presa americană a dezvăluit din surse ale serviciilor din SUA informaţii despre ancheta în cazul atentatului din Manchester, are disensiuni şi cu Franţa, pe tema organizaţiei teroriste din care făcea parte autorul atacului.

Serviciile secrete britanice cred că Salman Abedi făcea parte din Grupul Libian pentru Lupta Islamică (Al-Jama'a al-Islamiyyah al-Muqatilah bi-Libya), afiliat reţelei teroriste Al-Qaida.

În schimb, agenţiile de informaţii franceze susţin că Salman Abedi era membru al unei celule teroriste afiliate reţelei teroriste Stat Islamic.

Gérard Collomb, ministrul francez de Interne, a transmis această informaţie Guvernului Theresa May, iar Administraţia de la Paris a îndemnat Londra să menţină colaborarea în domeniul combaterii terorismului în pofida deciziei Marii Britanii de ieşire din Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici