Decizia NATO de la Bucureşti privind aderarea Ucrainei rămâne valabilă, afirmă Stoltenberg

Decizia adoptată la summitul NATO de la Bucureşti, potrivit căreia Ucraina va deveni membră a Alianţei, este valabilă în continuare, a declarat luni secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, citat de RIA Novosti în pagina electronică.

654 afișări
Imaginea articolului Decizia NATO de la Bucureşti privind aderarea Ucrainei rămâne valabilă, afirmă Stoltenberg

Decizia NATO de la Bucureşti privind aderarea Ucrainei rămâne valabilă, afirmă Stoltenberg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uşa rămâne deschisă. În timpul summitului de la Bucureşti am decis că Ucraina va fi membru (al NATO). Această decizie este valabilă în continuare dacă Ucraina îndeplineşte criteriile de aderare", a afirmat Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, la Haga.

Potrivit secretarului general al NATO, "dacă problema aderării Ucrainei nu a fost evocată în ultimii ani, este pentru că această ţară a optat pentru un statut neutru". "Respect această alegere. Este vorba despre o decizie adoptată de un stat suveran", a adăugat el.

"Politica Alianţei nu s-a schimbat: uşa rămâne deschisă. Ea este deschisă pentru ţările care îndeplinesc criteriile definite pentru aderarea la NATO", a conchis Stoltenberg.

La 29 august, Guvernul ucrainean a înaintat Parlamentului o lege care abrogă statutul neutru al ţării şi care prevede reluarea politicii axate pe aderarea sa la NATO. Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat cu această ocazie că obiectivul Kievului este să "obţină un statut particular în relaţiile sale cu Alianţa".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici