Decizie istorică în India | Curtea Supremă a hotărât că intimitatea este un drept fundamental al cetăţenilor / Guvernul Modi, într-un mare impas

Curtea Supremă din India a decis joi că intimitatea este un drept fundamental al cetăţenilor, un verdict care va avea impact asupra modului în care companiile gestionează datele cu caracter personal în vederea lansării cărţilor de identitate biometrice, relatează site-ul agenţiei Reuters.

3862 afișări
Imaginea articolului Decizie istorică în India | Curtea Supremă a hotărât că intimitatea este un drept fundamental al cetăţenilor / Guvernul Modi, într-un mare impas

Decizie istorică în India | Curtea Supremă decide că intimitatea este un drept fundamental al cetăţenilor / Guvernul Modi, într-un mare impas

Un complet de nouă judecători din cadrul Curţii Supreme a Indiei a anunţat hotărârea care aduce într-un mare impas guvernul condus de către Narendra Modi, care a susţinut că intimitatea personală nu este un drept fundamental protejat de Constituţie.

Potrivit deciziei de joi, considerată istorică, dreptul la intimitate "este o parte intrinsecă din Articolul 21, care protejează viaţa şi libertatea". Anterior, instanţa supremă indiană a decis în două rânduri că viaţa privată nu este un drept fundamental, nefiind menţionată explicit în Constituţie.

Guvernul de la New Delhi a lansat un proiect vast de identificare biometrică, care acoperă accesul la beneficii sociale, conturi bancare, plata taxelor şi impozitelor, iar autorităţile voiau ca înregistrarea să fie obligatorie.

Pe durata audierilor de la Curtea Supremă, judecătorii au recunoscut riscul utilizării abuzive a informaţiilor personale şi provocarea de a proteja astfel de date private în era Internetului. De asemenea, instanţa a decis că trebuie să existe "restricţii rezonabile" în privinţa intimităţii personale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici