Depozitele bancare libiene din Austria însumează peste un miliard de euro

Depozitele bancare libiene din Austria reprezintă peste un miliard de euro, a informat guvernatorul Băncii centrale austriece, în noaptea de luni spre marţi.

33 afișări
Imaginea articolului Depozitele bancare libiene din Austria însumează peste un miliard de euro

Depozitele bancare libiene din Austria însumează peste un miliard de euro (Imagine: Shutterstock)

"În total, avem în băncile austriece depozite originare din Libia în sumă de peste un miliard de euro", a declarat Ewald Nowotny pentru postul public austriac ORF1.

El nu a precizat dacă această sumă este deţinută de liderul libian Muammar Kadhafi sau de cei 25 de apropiaţi ai săi care sunt vizaţi de măsura blocării bunurilor, adoptată de Uniunea Europeană în urma reprimării revoltei populare în Libia.

Valoarea totală a bunurilor libiene în Austria nu este cunoscută. Trebuie luate în considerare şi bunurile imobiliare, în special vila de lux pe care o deţine la Viena unul dintre fiii lui Kadhafi, Seif al-Islam.

Austria a construit relaţii privilegiate cu Libia, în special în perioada cancelarului social-democrat Bruno Kreisky (1970-1983), care l-a primit pe colonelul Kadhafi la Viena în 1982, în timp ce era vizat de interdicţii impuse de comunitatea internaţională.

Această apropiere a permis dezvoltarea unor relaţii economice privilegiate, care nu au fost suspendate când Libia a generat teroare în Europa cu mai multe atentate, în anii '80.

Mai recent, relaţiile bune dintre Viena şi Tripoli au fost întreţinute de prietenia dintre liderul istoric al extremei-drepte austriece, Joerg Haider, decedat în 2008, şi Seif al-Islam, pe atunci student la o universitate privată din capitala austriacă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici