Deputaţi ruşi vor să ceară Kievului despăgubiri pentru "tiruri" asupra regiunii ruse Rostov

Deputaţi ruşi din cadrul Partidului Liberal-Democrat (LDPR) vor să depună plângeri împotriva Kievului în tribunale internaţionale cu scopul de a cere despagubiri în valoare de un miliard de dolari pentru "tiruri" asupra regiunii Rostov, relatează ziarul rus Izvestia, în ediţia electronică de vineri.

452 afișări
Imaginea articolului Deputaţi ruşi vor să ceară Kievului despăgubiri pentru "tiruri" asupra regiunii ruse Rostov

Deputaţi ruşi vor să ceară Kievului despăgubiri pentru "tiruri" asupra regiunii ruse Rostov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deputatul Roman Hudiakov s-a adresat către şeful Comitetului rus de Anchetă, Aleksandr Bastîrkin, cu rugămintea de a-i pune la dispoziţie toate documentele privind "atacurile efectuate de pe teritoriul Ucrainei" asupra Rusiei şi daunele provocate de aceste tiruri.

"Teritoriul nostru este vizat de tiruri în mod regulat. Ele s-au soldat până în prezent cu mai mulţi morţi şi răniţi, au provocat daune materiale semnificative. Statul vecin trebuie să răspundă pentru aceste crime, iar comunitatea internaţională să le denunţe. Avem motive să credem că tirurile au fost lansate în mod intenţionat" asupra teritoriului rus, a declarat Hudiakov, potrivit publicaţiei Izvestia.

În opinia deputatului, suma în valoare de un miliard de dolari este "adecvată", luând în considerare "numărul de victime în urma atacurilor".

"Aceşti bani trebuie să fie o compensaţie pentru cetăţenii ruşi afectaţi în urma activităţilor Kievului", a declarat Hudiakov.

La rândul său, Consiliul ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) a denunţat joi seara o "intensificare a tirurilor efectuate din Rusia" cu lansatoare de rachete de tip Grad şi de tip BM-30 Smerci (Tornado) asupra Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, Andrei Lîsenko, citat de agenţia UNIAN.

"Constatăm că activitatea rebelilor şi militarilor ruşi în zona unde se desfăşoară operaţiunea antiteroristă nu s-a redus. Totodată, numărul de tiruri lansate (spre Ucraina) de pe teritoriul Rusiei a crescut considerabil", a afirmat Lîsenko joi seara.

Aceste acuzaţii intervin în contextul unui posibil armistiţiu care ar putea fi semnat vineri, la Minsk, între autorităţile de la Kiev şi insurgenţi.

"Grupul de contact" alcătuit din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi OSCE urmează să se întâlnească vineri, cu rebeli, în capitala belarusă, la ora locală 14.00 (14.00, ora României).

Liderii separatişti s-au declarat pregătiţi să ordone această încetare a focului încă de vineri la prânz, în cazul în care planul este semnat la Minsk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici