Deputaţii francezi adoptă proiectul de revizuire a Constituţiei

Deputaţii francezi au adoptat miercuri - cu 317 voturi la 199 - proiectul constituţional "de protejare a Naţiunii", care instituţionalizează starea de urgenţă şi înscrie în Legea fundamentală retragerea cetăţeniei persoanelor condamnate pentru terorism, relatează Reuters în pagina electronică.

296 afișări
Imaginea articolului Deputaţii francezi adoptă proiectul de revizuire a Constituţiei

Deputaţii francezi adoptă proiectul de revizuire a Constituţiei

O majoritate alcătuită din membri ai grupurilor socialist, Les Républicains (LR) şi UDI (de centru), dar şi din rândul radicalilor de stânga, a votat pentru acest text, pe care Senatul urmează să-l examineze la jumătatea lui martie.

Membrii grupului Frontul de Stânga, "disidenţii" din cadrul Partidului Socialist (PS), o parte a grupului ecologist şi câteva zeci de deputaţi LR care consideră această reformă "inutilă şi periculoasă" au votat împotrivă.

Orice text care revizuieşte Constituţia este necesar să fie adoptat în aceeaşi formă de către cele două Camere ale Parlamentului francez.

În vederea adoptării definitive, o revizuire a Constituţiei este necesar să fie supusă unui referendum - o cale deja exclusă - sau să fie ratificată de către Parlament reunit în Congresul de la Versailles, cu o majoritate de trei cincimi din voturile exprimate.

Este vorba despre un obiectiv realizabil în cazul în care drepta şi centrul acceptă să voteze, iar socialiştii fac front comun.

Însă, în urma votului strâns de marţi seara asupra textului articolului 2, acest obiectiv pare tot mai dificil de atins, din cauza ponderii voturilor "împotrivă" atât în cadrul majorităţii, cât şi al opoziţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici