Deputaţii francezi vor să împiedice plecarea către Siria şi Irak a unor candidaţi pentru jihad

Deputaţii francezi au aprobat, marţi seara, o interdicţie administrativă de ieşire din ţară care are ca scop să împiedice plecarea unor candidaţi pentru jihad către Siria şi Irak, una dintre măsurile cheie ale unui proiect de lege privind combaterea terorismului.

139 afișări

Această interdicţie va putea fi adoptată "imediat ce există motive serioase să se creadă că persoana respectivă plănuieşte deplasări în străinătate, care au ca obiectiv participarea la activităţi teroriste, crime de război sau crime împotriva umanităţii, sau într-un teatru de operaţiuni al unei grupări teroriste, în condiţii care ar putea-o determina să aducă atingere securităţii publice la întoarcerea pe teritoriul francez".

Având o durată de şase luni şi putând fi reînnoită până la doi ani, această interdicţie va conduce la retragerea imediată a paşaportului şi cărţii de identitate a persoanei vizate, care primi în loc un act justificativ.

Persoanele care fac obiectul unei astfel de interdicţii vor fi semnalate în Sistemul de informaţii Schengen, folosit de ţările din spaţiul european fără frontiere. Companiile de transport vor avea interdicţie în a lua la bord aceste persoane, odată ce vor fi alertate de autorităţi cu privire la prezenţa lor în sistemul de rezervări.

Încălcarea acestei interdicţii, pedepsită cu trei ani de închisoare şi 45.000 de euro amendă, va constitui un motiv pentru oprirea celor care vor reuşi să meargă în Siria.

Potrivit ministrului de Interne Bernard Cazeneuve, aproximativ 930 de francezi sunt implicaţi în filiere către Siria şi Irak (350 la faţa locului, 180 care au plecat din Siria, 170 în tranzit către această zonă şi 230 care vor să plece), un număr care a crescut cu 74 la sută în opt luni. Dintre ei, 36 au murit la faţa locului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici