Deputatul care a provocat PROTESTE după ce a fost numit la conducerea contraspionajului bulgar renunţă la nominalizare

Deputatul bulgar Delian Peevski a renunţat, sâmbătă, la nominalizarea sa la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS), aprobată vineri de Parlament şi care a determinat reacţii virulente din cauza reputaţiei controversate a parlamentarului.

169 afișări
Imaginea articolului Deputatul care a provocat PROTESTE după ce a fost numit la conducerea contraspionajului bulgar renunţă la nominalizare

Deputatul bulgar Delian Peevski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt pregătit să accept o decizie a Parlamentului care să anuleze desemnarea mea", a declarat el într-o scrisoare către presa bulgară.

"Guvernul Oreşarski are dreptul să i se acorde încredere pentru a realiza reformele din justiţie şi afaceri interne", a adăugat el.

Parlamentul a aprobat vineri această nominalizare la propunerea noului premier Plamen Oreşarski, într-un sfert de oră şi fără dezbateri. Surprins, preşedintele Rosen Plevneliev a protestat, declarând că "încrederea" acordată Guvernului "s-a epuizat".

Mai mulţi ambasadori europeni şi-au exprimat, de asemenea, surpriza.

"Desemnarea unei persoane sau a alteia nu le este indiferentă partenerilor europeni ai Bulgariei", a declarat sâmbătă ambasadorul Franţei Philippe Autié pentru televiziunea publică BNT.

Delian Peevski (în vârstă de 32 de ani), din cadrul Partidului minorităţii musulmane (MDL), nu are niciun fel de experienţă în cadrul serviciilor de securitate.

DANS este o agenţie de contraspionaj ale cărei atribuţii tocmai au fost extinse în domeniul luptei împotriva criminalităţii organizate.

Peevski a fost judecător de instrucţie şi a ocupat funcţia de ministru adjunct pentru gestionarea catastrofelor naturale între 2005 şi 2007. Acuzat într-un dosar de corupţie, el a fost demis, dar ancheta judiciară nu a condus la nicio concluzie.

Mama sa, Irena Krasteva, deţine şase ziare, o televiziune şi mai multe site-uri de Internet, precum şi cea mai mare societate de distribuţie de presă. Organizaţiile neguvernamentale suspectează o participare nedeclarată a acestui grup la capitalul altor instituţii de presă şi denunţă o "concentrare mediatică" ilegală.

Peste 7.000 de persoane, potrivit poliţiei, au defilat vineri la Sofia, cerând demisia Guvernului şi scandând "Mafia!" şi "Gunoaie!". O nouă manifestaţie este prevăzută pentru sâmbătă seara.

Tensiunea creată de această nominalizare ameninţă pacea socială delicată instituită de la alegerile anticipate din 12 mai, după o iarnă marcată de manifestaţii împotriva sărăciei şi autoincendieri.

Învingător în alegeri, partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov nu a putut forma o coaliţie, iar economistul Plamen Oreşarski a fost numit la conducerea Guvernului, fiind susţinut de socialişti şi MDL.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici