Deputatul Geert Wilders va fi judecat pentru incitare la ură, anunţă parchetul olandez

Parchetul olandez a anunţat joi că deputatul Geert Wilders, un oponent al islamului, va fi judecat pentru "incitare la ură", după ce a creat în martie o polemică dură declarând că vrea "mai puţini marocani" în Olanda.

102 afișări
Imaginea articolului Deputatul Geert Wilders va fi judecat pentru incitare la ură, anunţă parchetul olandez

Deputatul Geert Wilders va fi judecat pentru incitare la ură, anunţă parchetul olandez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Politicienii pot merge departe în declaraţiiilor lor, mulţumită libertăţii de exprimare, dar această libertate se opreşte la interdicţia de a discrimina", a anunţat parchetul într-un comunicat, subliniind că nu a fost stabilită, încă, o dată pentru audiere.

Geert Wilders i-a întrebat pe susţinătorii săi, într-un discurs susţinut într-o seară, după alegerile muncipale din martie, dacă vor "mai mulţi sau mai puţini marocani în oraşele (lor) din Olanda".

"Mai puţini! Mai puţini! Mai puţini!", au scandat ei. "Vom schimba lucrul acesta", le-a răspuns el.

Declaraţiile au condus la izbucnirea unui scandal în ţară, provocând atât un exod din rândul partidului populist pe care-l conduce, cât şi un val de proteste fără precedent. Peste 6.400 de plângeri au fost depuse de către cetăţeni şi organizaţii.

Cunoscut pentru formulele incendiare pe care le foloseşte, Wilders a comparat, în trecut, Coranul cu Mein Kampf-ul lui Adolf Hitler şi a catalogat islamul drept o "religie fascistă".

Geert Wilders a fost achitat în 2011 pentru incitare la ură, judecătorii apreciind că deputatul nu putea să fie condamnat, deoarece criticile sale vizau islamul - o religie - şi nu un un grup etnic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici