Der Spiegel: "Democraţia este pentru necredincioşi", afirmă un recrutor pentru gruparea Statul Islamic în Turcia

"Democraţia este pentru necredincioşi", ea este "o unealtă hegemonică a Occidentului şi contrară islamului", afirmă un recrutor, alias Abu Sattar, într-un interviu pentru site-ul revistei germane Der Spiegel realizat în Turcia, unde acesta efectuează recrutări pentru gruparea Statul Islamic (SI).

518 afișări
Imaginea articolului Der Spiegel: "Democraţia este pentru necredincioşi", afirmă un recrutor pentru gruparea Statul Islamic în Turcia

Der Spiegel: "Democraţia este pentru necredincioşi", afirmă un recrutor pentru gruparea Statul Islamic în Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului publicaţiei, islamistul a cerut să nu fie fotografiat sau înregistrat, îşi ţine adevăratul nume şi ţara de origine secrete dar afirmă că este arab şi vorbeşte o engleză îngrijită cu accent britanic. Recrutorul şi-a ales numele Abu Sattar, pare să aibă în jur de 30 de ani, poartă o barbă neagră până la piept, are buza superioară şi capul rase şi poartă o robă neagră până la pământ. Are asupra sa un exemplar din Coran, învelit într-o pânză neagră, pe care-l ţine într-o geantă din piele neagră.

El recrutează pe teritoriul Turciei luptători pentru SI. Islamişti radicali vin în Turcia din întreaga lume pentru a se alătura jihadului (război sfânt) în Irak sau Siria, iar Abu Sattar le examinează motivele şi profunzimea convingerilor religioase. Revista germană precizează că mai mulţi membri SI l-au recomandat, independent, pentru interviu, apreciind că poate explica ce înseamnă SI, mulţi percepându-l ca pe un mentor ideologic.

Întrebat de Hasnain Kazim de la Spiegel Online dacă el crede că cei care decapitează alţi musulmani sunt "buni musulmani", Abu Sattar evită să răspundă. "Crezi că cei care lansează atacuri aeriene asupra unor nunţi în Afganistan sau mărşăluiesc într-o ţară ca Irak din motive înşelătoare sunt buni creştini? Cei responsabili pentru (închisorile militare americane) Guantanamo sau Abu Ghraib sunt buni creştini?", i-a ripostat el.

Întrebat din nou ce înseamnă un bun musulman pentru el şi ce fel de persoane recrutează, islamistul răspunde că "un musulman este o persoană care urmează legile lui Allah fără să discute". "Sharia este legea noastră", subliniază el, adăugând că "noi am constatat că sunt mulţi oameni, inclusiv în Germania, care percep deşertăciunea lumii moderne şi care aspiră la valori ca cele încarnate de islam". "Cei care se opun shariei nu sunt musulmani", insistă el, adăugând că "vorbim cu cei care vin la noi şi evaluăm pe bază de dialog cât de adâncă le este credinţa".

Pentru salafişti ca Abu Sattar, Coranul este singura lege validă, notează revista. Ei refuză să interprezete Coranul, luându-l ad literam. Abu Sattar şi SI idealizează comunitatea care a existat în timpul vieţii profetului Mahomed, apreciind că aceasta era încarnarea practicii islamice şi că religia s-a extins rapid exact din acest motiv. SI doreşte să reînvie această interpretare şi să-i imite pe primii musulmani.

Turcia este considerată un loc-cheie pentru recrutări în SI. Oameni din Europa, Statele Unite şi Asia Centrală şi de Sud vin la Istabul şi stabilesc contacte cu extremiştii. Potrivit autorităţilor turce, aproximativ 1.000 de cetăţeni turci luptă pentru SI. Guvernul neagă că susţine SI, dar a permis, în trecut, unor jihadişti să se ducă în Irak sau Siria, scrie Spiegel Online, adăugând că există indicii că extremiştii primesc hrană, furnituri medicale, armament şi muniţie via Turcia şi că terorişti răniţi au fost trataţi în spitale turceşti.

În ultimii trei ani, Ankara a susţinut în mod activ îndepărtarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a susţinut grupări care luptă împotriva regimului acestuia, inclusiv grupări islamiste. Ankara "a tolerat, cel puţin, activităţi de recrutare ale SI în Turcia", acuză publicaţia germană.

Afirmaţiilor Spiegel Online potrivit căreia, în prezent, în lume există 1,6 miliarde de musulmani, "dintre care unii sunt foarte democraţi, alţii liberali, iar alţii conservatori", "există musulmani heterosexuali şi musulmani homosexuali", "mulţi dintre ei nu împărtăşesc ideologia" SI, care se comportă "absurd", ca şi cum ar exista numai musulmani care gândesc ca gruparea ultraradicală, Abu Sattar îi răspunde că "democraţia este pentru necredincioşi".

"Un musulman adevărat nu este democrat, pentru că nu-i pasă despre opinia majorităţilor, iar minorităţile nu-l interesează", afirmă el, adăugând că acesta "este interesat doar de ceea ce spune islamul". "Mai mult decât atât, democraţia este o unealtă hegemonică a Occidentului şi contrară islamului. De ce vă comportaţi ca şi cum întreaga lume are nevoie de democraţie?", subliniază el. Referitor la homosexualitate, "problema este tratată clar în Coran. Acesta spune că este interzisă şi trebuie să fie pedepsită", a mai spus islamistul.

Întrebat de ce SI răpeşte femei nemusulmane şi le transformă în scalve sexuale, cum sunt conforme cu islamul crucuficările şi decapitările celor de alte religii, Abu Sattar, evită din nou să răspundă. "De ce nu s-a supărat nimeni pentru numeroşii sirieni pe care preşedintele sirian Bashar al-Assad îi are pe conştiinţă? Iar acum, când vrem să înfiinţăm un califat, este brusc o problemă?", afirmă el. "Este datoria fiecărui musulman să lupte împotriva celor de religii diferite, până când întreaga lume i se va închina lui Allah", continuă islamistul, citând versete din Coran.

Abu Sattar afirmă că este responsabil de aderarea "câtorva zeci" de tineri la SI. El a precizat că aceştia sunt strict despărţiţi în funcţie de ţările de origine şi rămân despărţiţi în timpul antrenamentelor în tabere de pe teritoriul sirian. Contrar unor informaţii, el subliniază că nu au loc antrenamente pe teritoriul Turciei. Bărbaţi cu experienţă pe câmpul de luptă, care au luptat în Cecenia sau Afganistan, sunt foarte apreciaţi, a mai declara islamistul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici