Descentralizarea Ucrainei nu va viza apărarea, securitatea şi politica externă

Puterile în Ucraina vor fi descentralizate, însă nu şi Apărarea, Securitatea sau Politica Externă, a anunţat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în prima reuniune a Comisiei Constituţionale, relatează DPA în pagina electronică.

343 afișări
Imaginea articolului Descentralizarea Ucrainei nu va viza apărarea, securitatea şi politica externă

Descentralizarea Ucrainei nu va viza apărarea, securitatea şi politica externă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia a fost creată cu scopul de a prezenta reforme constituţionale ca răspuns la solicitări internaţionale, în urma rebeliunii separatiştilor proruşi din estul ţării.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a îndemnat Kievul să se pună de acord asupra reformelor cu insurgenţii, care s-au plâns că nu au fost incluşi în proces.

Liderul separatist Andrei Purghin a subliniat că planul de pace agreat pentru estul Ucrainei include mai multă autonomie pentru regiunile Doneţk şi Lugansk, însă a apreciat că Guvernul central intenţionează să se opună.

Lavrov a cerut, de asemenea, atât relaţii economice speciale între Rusia şi estul Ucrainei, cât şi o decizie cu privire la problema limbii în regiunea controlată de către separatişti, o zonă în care numeroşi locuitori vorbesc rusă şi ucraineană. Poroşenko i-a răspuns că ucraineana va rămâne limba oficială.

Şeful statului a respins, în plus, federalizarea ca soluţie propusă de către ruşi la conflict, subliniind că Ucraina "a fost, este şi va fi un stat unitar".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici