Deşi Moscova neagă că ar fi fost aeronave avariate, imaginile din satelit arată distrugeri la baza aeriană rusă din Crimeea

Imagini din satelit publicate joi au arătat devastarea unei baze aeriene ruseşti din Crimeea, lovită într-un atac care sugerează că Kievul ar fi putut obţine o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acţiune cu potenţial de a schimba cursul războiului, potrivit Reuters.

1251 afișări
Imaginea articolului Deşi Moscova neagă că ar fi fost aeronave avariate, imaginile din satelit arată distrugeri la baza aeriană rusă din Crimeea

Imaginile realizate de firma independentă de sateliţi Planet Labs au arătat trei cratere aproape identice în care clădirile de la baza aeriană rusă Saki au fost lovite cu o precizie aparentă. Baza, aflată pe coasta de sud-vest a Crimeei, a suferit pagube importante provocate de incendii, fiind vizibile în mod clar ruinele arse a cel puţin opt avioane de război distruse.

Rusia a negat că aeronavele au fost avariate şi a declarat că exploziile de marţi de la bază au fost accidentale. Ucraina nu a revendicat public responsabilitatea pentru atac şi nici nu a spus exact cum a fost efectuat.

Separat, cele două părţi s-au acuzat reciproc că au bombardat din nou, joi, centrala nucleară atomică din Zaporizhzhia, la câteva zile după ce au avut acuzaţii identice care au stârnit îngrijorări la nivel internaţional cu privire la faptul că desfăşurarea de arme de acolo riscă să declanşeze o catastrofă.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut joi ambelor părţi să înceteze toate luptele în apropierea centralei, care este cea mai mare din Europa, deţinută de trupele ruseşti şi operată de muncitori ucraineni. Centrala se află în apropierea liniei de front a luptelor.

Compania ucraineană Energoatom a declarat că complexul a fost lovit de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materialele radioactive, dar nimeni nu a fost rănit şi nivelul radiaţiilor a rămas normal.

Oficiali locali numiţi de Rusia au declarat că Ucraina a bombardat centrala de două ori, perturbând o schimbare de tură, a declarat agenţia de ştiri rusă TASS.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Referindu-se la pagubele de la baza aeriană Saki, consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că există „numeroase scenarii pentru ceea ce s-ar fi putut întâmpla”.

„În mod oficial, nu confirmăm sau infirmăm nimic... ţinând cont de faptul că au existat mai multe epicentre ale exploziilor exact în acelaşi timp”, a declarat el pentru Reuters.

Experţii militari occidentali au declarat că amploarea pagubelor şi precizia aparentă a loviturii au sugerat o nouă capacitate puternică, cu implicaţii potenţial importante.

Rusia, care a confiscat şi anexat Crimeea în 2014, foloseşte peninsula ca bază pentru flota sa din Marea Neagră şi ca principală rută de aprovizionare pentru forţele sale de invazie care ocupă sudul Ucrainei, unde Kievul plănuieşte o contraofensivă în următoarele săptămâni.

„Nu sunt un analist de informaţii, dar nu arată bine”, a scris pe Twitter Mark Hertling, fost comandant al forţelor terestre americane în Europa.

Grupul de reflecţie Institute for the Study of War a declarat că oficialii ucraineni încadrează lovitura din Crimeea ca fiind „începutul contraofensivei Ucrainei în sud, sugerând că armata ucraineană se aşteaptă la lupte intense în august şi septembrie, care ar putea decide rezultatul următoarei faze a războiului”.

Modul exact în care a fost efectuat atacul rămâne un mister. Unii oficiali ucraineni au fost citaţi sugerând că ar fi putut fi vorba de un sabotaj al unor infiltraţi. Dar craterele de impact aproape identice şi exploziile simultane par să indice că a fost lovit de o salvă de arme capabile să eludeze apărarea rusă.

Baza se află mult dincolo de raza de acţiune a rachetelor avansate pe care ţările occidentale recunosc că le-au trimis până acum Ucrainei, deşi se află în raza de acţiune a unor versiuni mai puternice pe care Kievul le-a căutat. Ucraina dispune, de asemenea, de rachete anti-navă care, teoretic, ar putea fi folosite pentru a lovi ţinte pe uscat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici