Deşi pare să se fi încheiat, pandemia de COVID va perturba lumea şi în 2023

Pentru o mare parte din lume, 2022 a marcat începutul sfârşitului pandemiei de COVID-19.

2421 afișări
Imaginea articolului Deşi pare să se fi încheiat, pandemia de COVID va perturba lumea şi în 2023

Hepta

Au fost mai multe încercări eşuate de întoarcere la normalitate în multe ţări.

Apariţia variantei Omicron la sfârşitul anului 2021, cu capacitatea sa de a reinfecta oamenii şi creşterea record a cazurilor de COVID care a urmat, a stârnit iniţial cele mai mari temeri ale oamenilor de ştiinţă.

Cu toate acestea, în lunile care au urmat, poate şi din cauza războiului din Ucraina şi atragerii atenţiei spre inflaţie, situaţia pandemică s-a mai stabilizat.

Variaţiile emergente ale coronavirusului rămân până acum strâns legate de Omicron.  

Deşi pare să se fi încheiat, pandemia de COVID va perturba asistenţa medicală la nivel global, transmite Reuters, mai ales în ţările subdezvoltate din Africa şi America de Sud. 

Revenirea bruscă a coronavirusului în China, urmată de restricţii draconice, ne arată că încă suntem departe de momentul încheierii pandemiei. 

Vestea bună este că vaccinarea protejează oamenii în mare măsură împotriva agravării simptomelor şi riscului de deces, fiind introdusă o nouă generaţie de vaccinuri de rapel care vizează variantele Omicron. Comunitatea medicală are, de asemenea, un arsenal îmbunătăţit de tratamente pentru cei care se îmbolnăvesc.

„Este aproape ca şi cum virusul s-a blocat cumva în această vale evolutivă”, a declarat dr. Daniel Kuritzkes, şeful de boli infecţioase la Brigham and Women's Hospital din Boston. „Din fericire, nu a apărut nicio variantă dramatic diferită”.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus,  speră că starea de urgenţă de sănătate globală COVID să poată fi declarată încheiată în 2023.

Bill Gates, antreprenorul care a prevestit din 2015 că lumea va fi devastată de o pandemie mortală,  a declarat, potrivit CNBC: riscurile de Covid s-au „redus dramatic, dar vom avea o altă pandemie. Data viitoare va fi un agent patogen diferit”. 

Oamenii de ştiinţă au avertizat că virusuri mai grave decât COVID vor prevala dacă neglijarea sănătăţii publice globale va continua: "securitatea sănătăţii este la fel de importantă pentru o naţiune ca şi o armată permanentă". 

Chiar şi Casa Albă a avertizat, potrivit Bloomberg că viitoarele pandemii s-ar putea dovedi mai grave decât Covid-19 într-un raport care analizează eforturile de pregătire pentru „probabilitatea mare a viitoarelor focare grave".

În timp ce administraţia Biden a insistat în mod repetat pentru finanţare pentru a combate acest tip de ameninţare, Congresul nu a alocat încă mai mulţi bani. Între timp, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor se angajează într-o reorganizare bazată pe lecţiile învăţate în timpul pandemiei de Covid, iar unui alt birou guvernamental i se acordă noi competenţe pentru a ajuta la coordonarea răspunsurilor la urgenţele de sănătate.

O pandemie naturală a fost teribilă. Una sintetică ar fi şi mai rea. 

În 1988, când omul de ştiinţă rus Nikolai Ustinov lucra în laboratorul VECTOR, parte a unui program rus de dezvoltare a armelor virale, s-a infectat accidental cu virusul Marburg, un agent patogen mortal legat de Ebola. A murit săptămâni mai târziu. În timpul autopsiei, un patolog s-a înţepat accidental cu un ac şi a murit şi el.

În timp ce dezbaterile recente cu privire la originile SARS-CoV-2 din China au ridicat mai multe întrebări decât au oferit răspunsuri, o realitate inevitabil pe care trebuie să o luăm în considerare este că Statele Unite sunt îngrozitor de nepregătite pentru o pandemie sintetică - una creată şi desfăşurată intenţionat pentru a ucide oameni în masă. 

China şi Rusia au programe de testare a armelor biologice. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici