Dezvăluire FBI: "în 1983 ar fi fost dejucată o tentativă de asasinare la adresa reginei Elizabeth a II-a"

Potrivit unui dosar FBI, fostul monarh al Marii Britanii, regina Elizabeth a II-a (1926-2022) s-ar fi aflat sub ameninţarea unei tentative de asasinare în 1983, chiar în timp ce vizitase Statele Unite ale Americii pentru a se întâlni cu preşedintele de atunci, Ronald Reagan (1911-2004).

5376 afișări
Imaginea articolului Dezvăluire FBI: "în 1983 ar fi fost dejucată o tentativă de asasinare la adresa reginei Elizabeth a II-a"

Wikipedia Commons

Biroul Federal de Investigaţii a dezvăluit un dosar de 103 pagini, urcat pe site-ul The Vault, unde scrie despre turneul reginei şi a soţului ei, Prinţul Philip, pe Coasta de Vest a Statelor Unite, în 1983. 

Potrivit unui document, poliţia din San Francisco a intrat în alertă după un apel telefonic de la  „un bărbat care a susţinut că fiica lui a fost ucisă în Irlanda de Nord de un glonţ de cauciuc”.

Acelaşi document notează că „intenţia Serviciului Secret este să închidă aleile de pe podul Golden Gate atunci când iahtul regal se apropia”. Nu există nicio menţiune despre măsurile de precauţie care ar fi putut fi luate, nici dacă au fost efectuate arestări, transmite CNN

Trebuiau luate precauţii după ce în 1979, vărul Reginei, Louis Mountbatten - primul conte Mountbatten al Birmaniei, a fost asasinat de gruparea extremistă irlandeză IRA, care a detonat o bombă amplasată în barca sa de pescuit. Alţi trei au murit în aceeaşi explozie, inclusiv doi copii.

Tragicul eveniment pentru familia regală a fost redat în serialul Crown de pe Netflix. 

Multe dintre călătoriile Reginei în SUA au avut loc pe fondul problemelor din Irlanda de Nord, iar documentele arată că FBI-ul monitorizează îndeaproape în timp ce se pregătea pentru vizitele regale de-a lungul anilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici