Dick Cheney pledează pentru revenirea la tehnicile brutale de interogare

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney a pledat duminică pentru revenirea la tehnicile brutale de interogare aplicate în perioada administraţiei George W. Bush suspecţilor de terorism, după eliminarea lui Osama ben Laden de un comando american, în Pakistan.

533 afișări
Imaginea articolului Dick Cheney pledează pentru revenirea la tehnicile brutale de interogare

Dick Cheney pledează pentru revenirea la tehnicile brutale de interogare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Intervievat de postul de televiziune Fox News, omul forte al fostei administraţii a amintit că mai mulţi oficiali din serviciile de informaţii au dat asigurări că "unele dintre primele indicii" care au condus în final la uciderea liderului al-Qaida proveneau din informaţii obţinute de la suspecţi supuşi tehnicii simulării înecului, considerată tortură.

"Au spus toţi, într-o manieră sau alta, că programul de interogatorii brutale a jucat un rol", a declarat el. "Sentimentul meu este că acest lucru probabil a contribuit, la fel ca alţi factori", a adăugat el.

Întrebat despre oportunitatea reintroducerii acestui progam, interzis de Barack Obama a doua zi după sosirea sa la Casa Albă, dacă Statele Unite ar captura un suspect de terorism important, el a răspuns: "Da, aş pleda să fie reintrodus".

Dick Cheney a intrat în seria foştilor membri ai administraţiei Bush care nu ezită de o săptămână să ceară ca această administraţie să fie creditată pentru moartea lui ben Laden.

În opinia sa, simularea înecului nu este o tehnică de tortură. "A spune că este tortură e fals", a afirmat el, precizând că simularea înecului şi alte metode coercitive "sunt utilizate chiar în cadrul trupelor noastre, de mai mulţi ani".

Lunea trecută, după anunţul privind moartea liderului al-Qaida, Cheney i-a adus un omagiu preşedintelui democrat, apreciind că administraţia sa "merită să îi fie recunoscut succesul acestei operaţiuni".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici