Diplomat francez la Budapesta, convocat la MAE ungar pentru criticile aduse gardului de la graniţă

Un reprezentant al ambasadei franceze la Budapesta va fi convocat luni la Ministerul ungar de Externe, din cauza comentariilor critice făcute duminică de ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, pe tema gardului anti-imigranţi de la frontiera cu Serbia, relatează AFP în pagina online.

924 afișări
Imaginea articolului Diplomat francez la Budapesta, convocat la MAE ungar pentru criticile aduse gardului de la graniţă

Diplomat francez la Budapesta, convocat la MAE ungar pentru criticile aduse gardului de la graniţă (Imagine: AP / Mediafax Foto)

Laurent Fabius a cerut Europei, duminică, să îşi asume responsabilităţile faţă de refugiaţi. "Când văd unele ţări europene, în special din est, care nu acceptă cotele (de imigranţi), mi se pare scandalos", a declarat el pentru postul de radio Europe 1.

Fabius a criticat în special Ungaria, pentru gardul de sârmă ghimpată ridicat la graniţa cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranţi. Gardul "nu respectă valorile comune ale Europei", a apreciat ministrul francez.

"În locul unor aprecieri şocante şi nemotivate, ar trebui să se concentreze pe găsirea unor soluţii comune pentru Europa", a declarat minsitrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, într-un comunicat citat de MTI, adăugând că un reprezentant al ambasadei franceze la Budapesta va fi convocat luni la Ministerul ungar de Externe, din cauza comentariilor lui Fabius.

Armata ungară a finalizat în weekend construcţia gardului controversat de la frontieră, care constă în trei rânduri de sârmă ghimpată dispuse de-a lungul celor 175 de kilometri ai graniţei cu Serbia, care nu este membră a Uniunii Europene.

Guvernul condus de premierul de dreapta Viktor Orban intenţionează de asemenea să construiască un gard de patru metri înălţime şi vrea să înăsprească pedepsele petru cei care intră în ţară ilegal.

Aceste măsuri intervin în contextul în care Ungaria se confruntă cu numere-record de imigranţi şi solicitanţi de azil, care traversează ţara în drum spre Europa Occidentală. Ungaria a primit aproape 150.000 de imigranţi anul acesta, dintre care 50.000 numai luna aceasta, majoritatea venind din Serbia.

"Se pare că unii oameni din Europa nu sunt capabili să înţeleagă la ce presiune uluitoare şi dramatică este supusă Ungaria din partea imigranţilor veniţi prin Balcanii de vest", a subliniat Szijjarto.

Majoritatea imigranţilor care intră în Ungaria, care este de asemenea membră a zonei Schengen, vor să ajungă în ţări mai prospere, ca Germania şi Suedia.

"Un bun european este cel care respectă regulile Europei", a mai spus Szijjarto. "Regulile Schengen obligă clar toţi membrii UE să protejeze frontierele proprii şi pe cele externe ale UE. Ungaria face acest lucru, astfel că îşi îndeplineşte angajamentele faţă de uniune", a adăugat ministrul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici