Diplomaţi americani, reţinuţi în Rusia, în apropiere de Severodvinsk, locul unde s-a produs accidentul atomic din poligonul militar

Trei diplomaţi americani au fost reţinuţi în timp ce încercau să ajungă la Severodvinsk, oraş aflat în apropierea unui poligon militar unde în luna august s-a produs un accident atomic, aparent în cursul testării unei rachete cu propulsie nucleară, informează postul BBC News.

2711 afișări
Imaginea articolului Diplomaţi americani, reţinuţi în Rusia, în apropiere de Severodvinsk, locul unde s-a produs accidentul atomic din poligonul militar

Diplomaţi americani, reţinuţi în Rusia, în apropiere de Severodvinsk, locul unde s-a produs accidentul atomic din poligonul militar

Cei trei s-au îmbarcat luni într-un tren care ajungea la Severodvinsk, oraş în care accesul cetăţenilor străini este restricţionat.

Autorităţile ruse au transmis că cei trei au afirmat că intenţionau să ajungă la Arhangelsk, oraş aflat la aproximativ 30 de kilometri de Severodvinsk.

Ministerul de Externe de la Moscova a comunicat miercuri că diplomaţii americani se aflau într-o călătorie oficială şi au informat ministerul rus al Apărării în legătură cu acest lucru.

"Doar că ei au spus că intenţia lor este să viziteze Arhangelsk şi au ajuns pe ruta spre Severodvinsk", a explicat MAE rus.

"Probabil s-au pierdut. Suntem gata să oferim ambasadei SUA o hartă [a Rusiei]", se mai afirmă în comunicatul dat publicităţii de Minister.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington a declarat: "Diplomaţii americani erau într-o călătorie oficială şi au notificat autorităţile ruse în mod corespunzător în ceea ce priveşte călătoria lor".

În luna august, autorităţile militare ruse au susţinut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid şi au negat informaţiile privind o creştere a radioactivităţii.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat ulterior că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua.

Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, a anunţat agenţia rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziţie crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentul său potrivit căruia scopul său este să aşeze Rusia în poziţia pe care Uniunea Sovietică o deţinea pe scena globală ca mare putere.

Taguri:
rusia,
sua,
nuclear

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici