Diplomaţi de rang înalt din SUA şi Rusia se întâlnesc la Geneva pentru a discuta tensiunile din Ucraina

Diplomaţi de rang înalt din SUA şi Rusia urmau să se întâlnească vineri în Elveţia pentru a discuta despre tensiunile în creştere din Ucraina, după ce o serie de întâlniri între oficialii celor două părţi în ultima săptămână nu au adus niciun progres, scrie Reuters.

1092 afișări
Imaginea articolului Diplomaţi de rang înalt din SUA şi Rusia se întâlnesc la Geneva pentru a discuta tensiunile din Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discuţii cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după o trecere prin Europa menită să consolideze angajamentele aliaţilor americani de a sancţiona Rusia dacă aceasta va continua cu o invazie în Ucraina.

Speranţele Washingtonului de a construi un front de opoziţie faţă de Moscova au fost îngreunate de comentariile preşedintelui american Joe Biden la o conferinţă de presă de miercuri, în care a prezis că Rusia va „intra" în Ucraina şi a spus că Moscova va plăti scump.

Rusia a masat zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuieşte un atac, dar spune că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă nu este îndeplinită o listă de cereri, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu primi niciodată Ucraina în organizaţie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre comentariile lui Biden, a declarat că Rusia a primit avertismente similare de cel puţin o lună. „Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa şi, mai mult, pot contribui la destabilizarea situaţiei", a declarat Peskov.

Miercuri, la Kiev, Blinken a încercat să reasigure Ucraina de sprijinul Statelor Unite. Blinken, înainte de a se întâlni joi la Berlin cu oficiali germani, francezi şi britanici, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.

Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, şi adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, s-au întâlnit de asemenea la Geneva săptămâna trecută, unde ambele părţi au expus poziţii aparent ireconciliabile.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy s-a adrest joi pe Twitter „marilor puteri” amintindu-le că nu există incursiuni minore şi naţiuni mici. „La fel cum nu există victime minore şi durere mică din cauza pierderii celor dragi".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici