Diplomaţia americană pregăteşte o remaniere vastă, după documentele publicate de WikiLeaks

Statele Unite se pregătesc să organizeze o vastă remaniere a personalului lor diplomatic pentru a muta funcţionarii identificaţi în notele interne dezvăluite de WikiLeaks, a afirmat duminică un site de Internet american.

30 afișări
Imaginea articolului Diplomaţia americană pregăteşte o remaniere vastă, după documentele publicate de WikiLeaks

Diplomaţia americană pregăteşte o remaniere vastă, după documentele publicate de WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Administraţia Obama a programat o remaniere majoră a personalului său diplomatic, militar şi de informaţii în ambasadele americane din lumea întreagă, considerând că WikiLeaks a făcut activitatea sa imposibilă, chiar periculoasă", scrie site-ul The Daily Beast, specializat în politică americană.

Întrebat în legătură cu o eventuală mutare a diplomaţilor, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Leslie Phillips, a declarat: "am spus deja că vom face acest lucru dacă va fi necesar".

Potrivit The Daily Beast, care citează oficiali anonimi din cadrul administraţiei, vor pleca în principal funcţionari identificaţi nominal în cele 250.000 de note diplomatice pe care WikiLeaks a început să le publice săptămâna trecută.

Printre acestea din urmă, un candidat evident la plecare pare să fie ambasadorul american în Libia, Gene Cretz, care, într-o notă adresată în 2009 Washingtonului, afirma că Muammar Kadhafi nu se deplasează niciodată fără o "blondă voluptoasă" de origine ucraineană.

"Vom muta unele dintre cele mai bune elemente ale noastre pentru că au îndrăznit să spună adevărul despre ţara în care lucrează", a remarcat un oficial de rang înalt responsabil de securitatea naţională şi citat de The Daily Beast.

Potrivit site-ului, Washingtonul va încerca să mute oficialii respectivi pentru a evita ca aceştia să fie declaraţi persona non grata în ţara în care se află.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici