Diplomaţilor ungari din România li s-a interzis să participe la manifestările de 1 Decembrie/ Reacţia MAE

Poporul Ungariei nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, a afirmat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, interzicându-le, în acest context, diplomaţilor ungari din România să participe la manifestările de Ziua Naţională, relatează cotidianul Hungary Today.

8506 afișări
Imaginea articolului Diplomaţilor ungari din România li s-a interzis să participe la manifestările de 1 Decembrie/ Reacţia MAE

Peter Szijjártó, ministrul ungar de Externe: "Poporul ungar nu are motive să celebreze 1 Decembrie" (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"Dat fiind că poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului le interzice tuturor angajaţilor să participe la manifestările de celebrare a Zilei Naţionale a României", a declarat Péter Szijjártó, conform site-ului HVG.hu.

Site-ul HVG.hu şi cotidianul Hungary Today notează că, "pentru români, ziua de 1 Decembrie este o sărbătoare naţională majoră, în timp ce, pentru unguri, reprezintă una dintre cele mai tragice zile din istoria naţiunii", din cauza pierderii Transilvaniei.

MAE despre declaraţiile lui Péter Szijjártó: O asemenea decizie este greu de înţeles

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afirmă că decizia ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó, de a interzice participarea diplomaţilor ungari la manifestările de 1 decembrie este ''greu de înţeles'', nereflectând valorile europene.

''Am luat notă cu surprindere şi nedumerire de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică. România a fost şi este un stat care va rămâne profund ataşat respectului acestor valori'', este poziţia oficială a MAE transmisă MEDIAFAX.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici