Discursul lui Obama despre Starea Naţiunii. Principalele puncte

Bugetul, modificările climatice şi situaţia Coreei de Nord s-au aflat, între altele, printre principalele puncte abordate de preşedintele american Barack Obama în discursul despre Starea Naţiunii susţinut marţi seara în Congresul Statelor Unite.

1011 afișări
Imaginea articolului Discursul lui Obama despre Starea Naţiunii. Principalele puncte

Discursul lui Obama despre Starea Naţiunii. Principalele puncte

BUGET

Preşedintele american a apreciat că a lăsa să intre în vigoare tăieri bugetare drastice constituie "o idee cu adevărat proastă" şi i-a îndemnat pe congresmeni să adopte o "abordare echilibrată" în vederea reducerii deficitului. Aceste tăieri "ne vor încetini cu siguranţă relansarea economică şi ne vor costa sute de mii de locuri de muncă".

ARMAMENT

"Fiecare dintre aceste propuneri merită să fie adoptată de către Congres. Dacă vreţi să votaţi împotrivă, este opţiunea dumneavoastră. Dar aceste propuneri merită să fie adoptate".

După atacul armat de la Newtown, "peste 1.000 de aniversări, de înmânări de diplome şi de sărbătoriri au fost îndoliate de glonţul unei arme".

Victimele armelor de foc "merită o lege. Gabby Giffords merită o lege. Familiile din Newtown merită o lege. Familiile din Aurora merită o lege".

MODIFICĂRI CLIMATICE

"Voi ordona Cabinetului meu să îmi prezinte textele pe care le putem adopta, acum şi în viitor, în vederea reducerii poluării, pregătirii comunităţilor noastre pentru consecinţele modificărilor climatice şi accelerării tranziţiei către mai multe surse de energie regenerabilă".

Preşedintele american a stabilit "un nou obiectiv al Americii, şi anume să reducă cu jumătate energia consumată în casele şi întreprinderile noastre în decursul următorilor 20 de ani".

MIGRARE

Barack Obama a îndemnat Congresul să adopte o lege "globală" de reformare a sistemului imigraţiei "în lunile viitoare".

"Economia noastră este mai puternică atunci când exploatăm talentele şi ingeniozitatea unor imigranţi plini de speranţă". Această reformă va necesita "o securitate solidă a frontierelor", dar este necesar ca ea să ofere "o cale" către cetăţenie.

ARSENALUL NUCLEAR

Preşedintele american şi-a anunţat intenţia de a negocia cu Rusia o reducere suplimentară a arsenalului nuclear după adoptarea Tratatului START de dezarmare nucleară între cele două ţări, la sfârşitul lui 2010.

"Vom angaja negocieri cu Rusia pentru a obţine reduceri suplimentare ale arsenalelor noastre nucleare".

IRAN

"Liderii iranieni trebuie să admită că acum a venit vremea (găsirii) unei soluţii diplomatice, deoarece o coaliţie este unită în a le cere să îşi îndeplinească obligaţiile" internaţionale.

COREEA DE NORD

"Provocări ca cea pe care am văut-o noaptea trecută (de luni spre marţi) vor izola şi mai mult (Coreea de Nord), în contextul în care suntem alături de aliaţii noştri, ne vom consolida apărarea antirachetă şi vom conduce comunitatea internaţională către o acţiune fermă ca răspuns la aceste ameninţări".

AFGANISTAN

"În această (marţi) seara, pot să anunţ că, în cursul anului viitor, 34.000 de militari americani se vor întoarce acasă din Afgnaistan". "În această primăvară forţele noastre vor trece la un rol de susţinere, cu forţele afgane în prima linie".

AL-QAIDA

În contextul în care organizaţia teroristă responsabilă de atentatele de la 11 septembrie abia dacă mai este "umbra ei înseşi", "au apărut diferite filiale Al-Qaida şi grupări extremiste, începând din Peninsula Arabică şi până în Africa. Ameninţarea reprezentată de aceste grupări evoluează".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici